Zöld tető

Az utóbbi évtizedekben felértékelődtek a természetes értékek, így a sűrűn lakott városokban egyre szebb példáit látjuk a növények számára kialakított területeknek. Természetes lehetőséget kínáltak a nagyobb épületek lapos teteje a növényesítésre. A zöld tető tehát a hátak tetején megvalósított kert.

Miért előnyös a hagyományos lapos tetőt zöld tetővé alakítani?

Azért, mert ez által az épület addig elfoglalt területe ellenében egy biológiailag aktív élettér születik, így a lent elvesztett zöld felületek helyett a felső szinten újak valósulnak meg. A zöld tető esztétikus és védi a környezeti hatásokkal szemben az épületet.

Milyen új funkciókat, lehetőségeket kínál egy jól megépített zöld tető?

Szerencsés esetben akár igazi kert épülhet a háztetőn és itt minden kertben átélhető örömöt átélhetünk (pihenés, kertészkedés, sportolás, fürdőzés, party, gyerekjátékok).

Milyen szigetelés szükséges a zöld tető alá?

A zöld tető alá tökéletes kivitelű gyökérálló szigetelés szükséges.

Milyen gyakori a beázás?

A szakszerűen tervezett és kivitelezett zöld tető a gyakorlatban nem szokott beázni. A tető szigetelésekor elkövetett bármilyen pontatlanság vagy hiba a későbbiekben sok kellemetlenséget okoz. A károk rendezése, a hibák javítása nagyon költséges, összetett feladat.

Mekkora dőlésszöge lehet egy zöld tetőnek?

A 15 fok alatti lejtés esetén lecsúszást akadályozó technológia nélkül építhetjük meg a zöld tetőt, ennél nagyobb dőlésszög esetén speciális elmozdulást megakadályozó szerkezetet kell építeni.

A zöld tető mekkora plusz terhelést jelent a födémen?

A legkisebb terhelést egy extenzív zöld tető kialakítása jelenti, ez esetben a szerkezet plusz 150kg/m2 terhelést fog kapni. Intenzív zöld tető akár 1500kg/m2 pluszterhelést jelenthet a födémen.

Milyen zöld tető típusok vannak?

  • extenzív zöld tető (egyszerű fű és sziklakerti növényekkel)
  • egyszerű intenzív zöld tető (természetes látvány cserjékkel)
  • kertes zöld tető (dús növényzettel és változatos kerti elemmel épített intenzív zöld tető)
  • parkosított zöld tető (akár közterületként is használható nagyméretű tetőkön)
  • ferde zöld tető (lecsúszást gátló technológiával megépített zöld tető)

Telepíthetek-e automata öntözőrendszert a zöld tetőre?

Intenzív zöld tetők kialakítása esetén célszerű automata öntözőrendszert kiépíteni. Amennyiben a pangó víz elvezetése jól tervezett és technikailag szakszerűen megvalósult, abban az esetben a speciális szempontoknak megfelelően szerelvényezett öntöző rendszer biztonságosan fog működni.