Zöldszobor, növényszobor

Keleten a bonsay kultúra teljesedett ki az idők folyamán, Európában a római kortól eredeztethető a formázott növények /topiary/ divatja különféle irányzatok szerint. A formázott, formákba ültetett és nyírt növények kultúrája a 16-17. században éled újjá. Az utóbbi években hazánkban, nagyobb kertészetekben a szépen megalkotott növényszobrokkal, és formákra nyírt növényekkel is gyakran találkozhatunk.

Mi az a növényszobor, más néven zöldszobor?

Formára nyírt, formákra futtatott élő növényekből nevelt, vagy elkészített formákba beültetett növényekből formázott alkotásokat nevezzük zöldszobornak. Növényszobor galéria megtekintése

Általában milyen növények alkalmasak a formázásra?

A kiválasztásban fő szempont, hogy a növény egészséges életrevaló fajtájú legyen. A fás szárú, növények jó regerációs képességgel rendelkezzenek, előnyös a jól hajlítható szár és vessző, általában előnyös a kicsi és betegségekkel szemben ellenálló levélzet. Az alkalmazott évelők, egynyári virágok, páfrányok, mohák szintén legyenek egészségesek, homogén növekedési eréllyel.

Milyen stílusirányzatok alakultak ki napjainkban?

Alkalmazott növények rendszertani besorolása szerinti csoportosítás:

  1. 1, Lombos fákból és cserjékből nyírt formák, vagy kialakított kompozíciók.
  2. 2, Örökzöld növényekből nyírt forma, és e növényekből kialakított kompozíciók.
  3. 3, Fás szárú futó növényekkel befuttatott formák
  4. 4, Évelő növények beültetésével kialakított kompozíciók
  5. 5, Egynyári virágok alkalmazásával készített kompozíciók
  6. 6, Mohák és páfrányok felhasználásával zöldített formák, szoborformák.
  7. 7, Szabadon választott, vegyes beültetések

Stílus szerint

-    Figuratív alkotások
-    Geometrikus alkotások
-    Nonfiguratív alkotások

Növényszobrok élettartam szerinti csoportosítása

-     Egynyaras (szezonális) alkotások / 5. 6. csoport növényeiből
-     2 - 5 éves alkotások / 4. 6. esetleg 7. csoportok növényeiből
-     Évtizedes / 1. 2. 3. esetleg 7. csoportok növényeiből

Mobilitás elve szerinti csoportok

-    Nem mozdítható alkotások/ talajba ültetett növényekből, vagy egyéb okból sérülés nélkül  
nem mozdítható alkotások.
-    Szabadon mozgatható, szállítható növényszobrok.

Teleltethetőség szerinti csoportok

  • Kültéri alkotások / az 1. 2. 3. 4. 6. esetleg 7. csoport növényeiből készített alkotások
  • Belső terek növényszobrai (szobanövényekből készítve)
  • Mobil zöld szobrok, melyek nyáron kint, hidegben teleltető helyre szállítandók

Tudnék e saját kezűleg növényszobrot alkotni?

Igen, mert nem minden esetben szempont a profi forma. Gyakran a kikapcsolódás, az alkotás öröme, a személyes élmények előbbre valók ennél. Köztéri alkotások esetében feltétlenül előtérbe kerülnek a formai, aránybeli, és egyéb szakmai szempontok. Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Drága hobbi zöld szobrot nevelni?

Egyszerűbb növényszobor készítésénél egy hamburger árából elindulhat a projekt, aztán elsősorban a rendszeres gondozás, metszés, és ápolás szükséges és ezek sem járnak különleges költségekkel. Közterületre szánt alkotásoknál a tervezési és engedélyezési költségek, a felhasznált anyag, és munkadíjak miatt van komolyabb ára a zöld szobroknak. Kérje elképzeléséhez az árajánlatunkat. Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Mekkora méretű zöld szobrot állíttathatok?

Bármekkorát, de tanácsos a meglévő adottságokhoz igazítani a méretet és a formát. Ezeknek a feltételeknek megfelelően válasszuk ki növényfajtákat is. Fontos szempont, hogy a nevelés és gondozás munkáit kényelmesen el tudjuk végezi.

Van e lehetőség belső térben is zöldszobrot készíteni?

Bár nagyon újszerű a gondolat, a kérdésre adott válaszom - igen. Lentebb megtalálhatja az e célra felhasználható szobanövények listáját. Alapvető szempont, hogy az adottságokhoz, és az ötlethez, jól válasszunk ki az alkalmazott növényt. Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Milyen növényekből alakítható ki zöldszobor?

Belső terekben erre a célra alkalmas szobanövényekből alakíthatunk különböző formákat, a növények igényeinek megfelelő fény, hőmérséklet, páratartalom, talajnedvesség és a megfelelő tápanyagok biztosítása mellett.

pl. Aglaonema, Echeveria, Ficus fajok, Hedera, Crassula, Mirtus, Punica, Calamondin, Criptantus, Tillandsia, Beaucarnea, Ceropegia, Dracena, Olea,  Opuntia, Euphorbia, Sansevieria, Seressia, Syngonium, Hypoestes, Tradescantia, Cupressus, Epipremnum, Peperomia,  Hoya   

Külső tereken felhasználható növények

Szobanövények, melyeket fűtött helyen teleltetni kell

Ficus fajok, Hedera, Crassula, Lantana, Mirtus, Punica, Rosmarius, Calamondin, Beaucarnea, Ceropegia, Dracena, Opuntia, Euphorbia, Cupressus, Hoya

Lombhullató fák

Acer palmatum, globosum sp., Betula pendula, Carpinus, Crataegus, Fagus, Fraxinus, Morus, Prunus, Quercus, Robinia, Salix, Ulmus, csoportok egyes képviselői.

Cserjék

Aucuba,  Berberis, Buxus, Chaenomeles, Cotoneaster, Euonymus, Ligustrum, Lonicera, Parthenocissus, Poligonum, Potentilla, Prunus, Pyracantha, Rododendron,  Spiraea, Symphoricarpos, Syringa, Tamarix, Ulmus, Hedera, Viburnum, Ilex, Wisteria e célra alkalmas fajtái.

Örökzöld növények

Abies, Calocedrus, Cedrus, Chamaecyparis, Cupressocyparis, Juniperus, Larix, Picea, Pinus, Taxus, Thuja, Tsuga növény családok egyes fajtái.

Évelő növények

Aegopodium, Ajuga, Arabis, Armeria, Bergenia, Dionysia, Euphorbia,  Festuca, Carex,  Aegopodium, Sedum,  Hosta,  Geum, Episcia, Fragaria, Glechoma, Iberis,  Jovibarba,  Lavandula,  Phlox, Pritzelago, Raoulia,  Sagina,  Sempervivum, Saxifraga, Saponaria, Thymus, Vinca, Draba, Vitaliana, Polygonum,  Oxalis, Hedyotis, Poligala,  Sangina, egyes tipusai.

Zöld növények

Briophyta és Pteridophyta növénytörzs egyes képviselői.

Egynyári virágok      

Bacopa, Begonia, Bidens, Impatiens, Lobelia, Pelargonium, Petunia, Convolvulus, Solenostemon/ Coleus, Ageratum fajták

Milyen speciális gondozást igényelnek a növényszobrok?

Amennyiben jól választunk növényfajtát, az alakformáló munkálatokon kívül más speciális tennivaló egy zöldszobor nevelésében nincs. A formázott növény alakjának megtartása érdekében növényfajtól függően évente 2-5 alkalommal metsszük. Egyébként ugyanúgy kell öntözni, tápoldatozni, gyomlálni, mint a többi növényt. Télen, amikor szükséges, a ráfagyott jeget 3-8 Celsius fokos vízzel olvasszuk le a növényről, a súlyos hóterhet szintén távolítsuk el, nehogy deformálódjon a szobor.

Csak egy balkonom van, nevelhetnék én is elefántot?

Igen, de csak egy jól megtervezett zöld elefánt. Javaslatunk szerint könnyű vázszerkezeten egy nagyobb edény beállításával, néhány egészséges növényből, / pl. Parthenocyssus tricuspidata Weitchii/, 2 év gondoskodás mellett megszülethet az elefánt. Ha szükséges, kérje segítségünket! Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Nem vagyok kertész, meg tudom csinálni?

Persze. Az a tapasztalatom, hogy ’tiszta kézzel’ a szobor jobban sikerülhet, mint azt gondolná. Egyébként egyetlen zöldszobor nem kíván több gondozást, mint néhány láda muskátli. Lényeges a türelem, az odafigyelés, némi forma és szépérzék. Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Valóban elkészíthetjük egynyári virágokból is?

Az egynyári növények csodálatos, speciális lehetőségeket nyújtanak a növényszobrászatban. Ezekből a növényekből, mint a virágágyásokban, vagy növényoszlopok készítésekor minden évben más, változatos, színes alkotások készíthetők. Remek lehetőség akár minden évben újratervezni, újraformálni egy területet. Növényoszlop galéria megtekintése

Mennyi idő alatt készül el egy ilyen szobor?

Az egynyári, és évelő növényekből összeállított kompozíciók akár 5-10 nap alatt elkészíthetők. A mohával zöldített szobrok elkészítése elsősorban méretétől függ, de általában a megrendeléstől számított 40 nap határidővel leszállíthatóak. Fás szárú, helyben elültetett növényekből 4-10 év alatt formálható zöldszobor. Növényszobor galéria megtekintése

A kertembe szeretnék egy zöld tehenet, hogyan kezdjek hozzá?

Vagy elkészíti saját kivitelezésben, vagy megrendelheti cégünktől részleteiben, vagy teljes egészében. Vegye fel velünk a kapcsolatot.