Vízesés

Házi kertekben önmagában, kevés helyszínen láthatunk vízesést, általános viszont a kerti tó mellett, vagy a kerti patakban esetleg medencékben. Látványos vízesésekkel találkozunk exkluzív bevásárlóközpontokban és más középületekben, közterületeken. Ezen a területen a házi kertekben építhető vízesésekről írnék. Látványos vízesés és vízkép csak nagyon precíz tervezés és hibátlan, szakszerű kivitelezés mellett születik meg.Vízesést szeretnék, muszáj tavat is építenem?

A válasz sajnos az, hogy igen. Tudniillik minden vízeséseknek van rejtett vízgyűjtő (puffer) tartája, akár látszik, akár nem. A rejtett puffer tartáj kivitelezése és karbantartása talán még költségesebb is, mint egy látványos kerti tó, vagy medence. Galéria megtekintése

Építsek, vagy ne építsek saját kezűleg vízesést?

Szakmai gyakorlat és tapasztalat nélkül nem sok értelme van saját kezűleg hozzá kezdeni. Nagy valószínűség szerint a legkisebb figyelmetlenség is azzal járhat, hogy az egészet szét kell bontani és teljesen újra kell építeni. Kapcsolat

Amikor beindítom, mindig leapad a tavam vízszintje, hol lehet a hiba?

A legkisebb hiba, legyen az a vízesés bármely részén (csövek, csatlakozók, ragasztások, lyuk a tófólián, repedés a betonon, vagy a nem kellő magasságban megépített part, vagy csak bármilyen uszadék anyagból létrejött akadály, ami felduzzasztja a vizet), ahol a víz elfolyik a rendszerből felelős lehet a vízszint apadásáért.

A vízesés tényleg oxigént juttat a vízbe?

Így igaz, nem csak szemet gyönyörködető látványosság, hanem oxigénnel dúsítja a kerti tó vízét. Az álló vízfelület nagyon kevés oxigént vesz föl, míg a mozgásban lévő vízmolekulák aktivizálódnak. Ezért van az, hogy a természetben a folyóvizek mindig oxigén dúsak, a tavak pedig mindig oxigén szegények. Abban az esetben, amikor a kerti tóban halakat nevelünk, egyébként is meg kell oldanunk az oxigén bejuttatását a vízbe, ezt praktikusan megtehetjük egy kisebb nagyobb vízeséssel.

Milyen magas lehet egy mesterséges vízesés?

A vízesés magasságát kizárólag a vizet forgató szivattyúk vízemelési karakterisztikája határolja be. A gyakorlat szerint a többi építő anyag nem korlátozza a vízesés paramétereit.

Mire van szükségem a vízesésem elkészítéséhez?

A vízesés magasságának megfelelő méretezésű szivattyúra, víztechnikai berendezésekre, csövekre, tófóliára, és a tetszés szerint megválasztott anyagokra (beton, tégla, kavics, kő, szikla, kőfólia, uszadék fa, stb.) van szükség.

Hogyan válasszak szivattyút?

A piacon különböző árfekvésű termékek vannak forgalomba, és ezek közül egyáltalán nem könnyű kiválasztani a legmegfelelőbbet. Biztosra vehető, hogy egy olcsó szivattyú a garancia lejárta után egy héten belül javíthatatlanuk tönkre fog menni. Bizonyos gyártók termékei viszont megfizethetetlenül drágák. Szakembereink állnak rendelkezésére. Kapcsolat

Milyen stílusban építhetem meg a vízesést?

Mielőtt bármit tennénk, tájékozódjuk a megfelelő szakirodalomban, az Interneten is  százszámra találhatunk képeket a különböző stílusban megépített vízesésekről. Szerencsés az, ha nem keverünk össze ész nélkül minden elsőre megtetsző dolgot, ami a szemünk elé kerül.
Két fő irányban keressük a megoldást, modern mértani formák világában, és a klasszikus természetes küllemű vízesések között. Galéria megtekintése

Mik a leggyakoribb hibák?

Nem megfelelő teherbírású alapozás, vagy túl lazán hagyott talaj. Gondatlanul ragasztott, vagy hegesztett tófólia, alul - fölül tervezett teljesítményű víztechnikai berendezések, fröccsenő víz kijut a mederből, alacsony part, gondatlan építés.