Virágágyások

Bimbózás, virágzás, illatok és vidám tiszta színek nélkül egyetlen kertbe, egyetlen utcába, vagy térre nem érkezik meg az igazi tavasz és a nyár.  Ezt a vidám hangulatot legegyszerűbben, leggyorsabban és leghatékonyabban virágzó hagymás, egynyári és évelő növények ültetésével teremthetjük meg. A látványt úgy fokozhatjuk varázslatossá, hogy a növényeket nagy számban ültetjük, virágágyásokba komponáljuk

 

Az ágyás előkészítése:
Alaposan készítsük elő a talajt, szerencsés már ősszel felásni az ágyás helyét, így tavasszal finommá, morzsalékossá válik a talaj. Amennyiben talajunk nem bővelkedik tápanyagokban, a humuszos és istállótrágyás tápanyag utánpótlás feltétlenül szükséges. Az így feljavított talajt, gereblyével egyengessük el ültetés előtt.

 


Kiültetési formák:

Rabatt ágyás: Szabályos, vagy szalagszerű kiültetés, mely minden oldaláról látványos, esztétikus képet mutat. Középre a legmagasabb növények kerülnek, majd fokozatosan a széle felé haladva csökken a növények magassága, a szélére ültetett növényekkel mintegy leszegjük a kompozíciót. Ez a virágágyás típus a kertek, parkok, terek centrális részében mutat jól, ahol körbejárható, minden irányból megtekinthető.

Border ágyás: A falakat, kerítéseket, sövényeket övező helyek, vagy olyan utak, járdák, sétányok virágágyása, amelyre főleg az egyik oldalról van rálátás. A legmagasabb növények a hátsó részre valók, majd egyre csökken a fajok mérete az ágyás széléig. Ez a virágágyás oldhatja fel a magas kerítések, falak egyhangúságát, barátságossá téve azt.

Geometrikus virágágy: Olyan szőnyegszerű virágágyás, melybe azonos magasságú virágzó és levéldísznövényeket ültetnek geometrikus, esetleg kötetlenebb fantáziadús, vagy klasszikus kiosztásban.

Virágfoltok: Szabályos formákat kerülő, merész, kicsit bohókás, szabad stílusban megformált virágágyások.

Mile fleur ágyás: Olyan virágágyás stílus, amelybe közel azonos magasságú, de minimum 4- 5 fajta egynyári növény kevert beültetésével alakítanak ki pompás szín kavalkádot. Ezzel a beültetéssel tarka virágmezőhöz hasonló hangulatot formálhatunk.