Téli kert

Leggyakrabban a lakáshoz épített zárt terület, mely ajtók és ablakok tetszetős együtteséből van kialakítva. Ezek az ajtók és ablakok nyithatóak és zárhatóak is, ezáltal egész évben praktikusan használható élettérré tehetjük (nyáron nyitott árnyékos pihenőhely, télen zárt meleg kert). A téli kertben az évszakokhoz igazodva élvezhetjük az éltető fény és a friss levegő élményét. Ebben az írásban a növényekhez, a kertészethez kapcsolódóan foglalkozunk a téli kertekkel.

Érdemes e a teraszomat téli kertté átépíteni?

Ha téli kertet szeretnénk a nyitott terasz helyett, és meg vannak az átépítéshez szükséges műszaki feltételek és engedélyek el lehet kezdeni a munkálatokat. A terasz fekvésétől függetlenül az év bármelyik időszakában praktikusan kihasználható új élettérrel bővül az otthonunk. A téli kert építése költséges, ezért egy ilyen átalakítás előtt körültekintően végezzük el az átépítéssel kapcsolatos pénzügyi számításokat.


Kiknek ajánljuk?

Modern, jól szigetelt, jól fűthető és árnyékolható télikert építését csak a felső tízezer tagjai tudnak megfinanszírozni.

Milyen legyen a téli kert fekvése?

Bármilyen fekvésű adottság esetén megépíthető a télikert.
Északi fekvés esetén nyáron nem kell árnyékolni, egész évben kiegyenlítettek a fényviszonyok, az ilyen télikertek a legalkalmasabbak a művészeti tevékenységek folytatására.
A keleti fekvés azért előnyös, mert a felkelő nap sugarai már korán reggel megvilágítják és fölmelegítik a télikertet, ebben az esetben sem feltétlenül szükséges a nyári árnyékolás technika. A déli fekvés esetében télen a leggazdaságosabb a napfény hasznosulása, de nyáron feltétlenül meg kell oldani a téli kert árnyékolását.
Amennyiben csak nyugati fekvésű terület adott a téli kert építésére, nagyobb lesz a fűtési költségünk.

Milyen részletekre fektessünk hangsúlyt télikert építésénél?

Mivel a téli kert épületének minden alkotó része az általánostól eltérő megoldás, különleges gondossággal kell kivitelezni. Mind a víz és hő szigetelés, mind a páramentesítés, fűtés, szellőztetés és árnyékolás a legszakszerűbb tervezői és kivitelezési munkálatokat kívánja meg. Az esztétikai szempontok az építményre valamint a belső kialakításra vonatkozóan csak az előbbieknek alárendeltek.

Mire kell odafigyelnem, ha télen szobaként használom?

Nem zsúfolhatom tele mindenféle növénnyel a téli kertet, mert ebben az esetben a növények öntözése és ápolása nagy rendetlenséggel, sok bosszúsággal járna. Tehát a berendezési tárgyak és a növények együttesen is jól használható, szellős életteret kell, hogy alkossanak.

Csinálhatok e növényágyást a téli kertben?

Kertben épített télikertnél már a tervezés időszakában érdemes mérlegelni azt, hogy ne minden területet betonozzunk le. Az ilyen ágyásokba beültetett növények (fikusz, pálma, stb.) sokkal szebben fejlődnek és a gondozásuk is egyszerűbb. KLIKK

Hogyan helyezzük el a téli kertben a növényeket?

A mediterrán növények nagy részét (leander, citrusfélék, pálmák, stb.) praktikusan teleltethetjük a téli kertben. Egész télen szépen virágoznak a muskátlik, orchideák és begóniák is. Arra figyeljünk, hogy nagyméretű növényekkel ne árnyékoljuk le a kisebb növények életterét. A bútorok között praktikusan elhelyezhetők a nagyméretű, karcsú növények (pl. pálmák, dracénák). A helyigényes, terebélyes növényeket (leander, angyaltrombita, fikuszok) bátran metsszük vissza, szükség esetén kötözzük össze.

Milyen szobanövényeket tarthatunk a téli kertben?

Mérsékelt fűtés esetén hidegházként jól használható a téli kert, ez esetben jó helye lesz itt például egyes bonsayoknak, pozsgásoknak, mirtuszoknak, gránátalmának, pálmáknak, ciklámennek, flamingóknak, egyes orchidea fajoknak, citrusféléknek, leandernek, olajfának, korallvirágnak, minirózsáknak, azáleáknak, gardeniáknak, campanuláknak, nárciszoknak, jácintoknak, lilomoknak, amariliszeknek és a clíviáknak. Jól fűtött téli kertben minden általános szobanövény szépen fejlődik. Amennyiben bizonytalan a növényekkel kapcsolatos kérdésekben kérje segítségünket! KLIKK