Sziklakert

Sok ember vágyik egy szép sziklakertre. A sziklakert több mint egy kövekkel telerakott domb, ez egy tervezést igénylő kis kertrészlet. Az alföldön a sík felszínű kerteket kifejezetten feldobja a sziklakert.


Milyen célból építünk sziklakerteket?

A legtöbb kertben még sík területen is akad olyan rézsűs terület (lépcső, terasz környéke), ahol megépíthetjük a sziklakertet. Ez esetben már meg is oldottuk a rézsű dekorálását, és megakadályoztuk a talaj erodálását is. Gyakran előfordul, hogy csak esztétikai célból építenek sziklakertet.

Lejtős vagy lépcsős kialakítású legyen?

Lépcsőket csak meredek lejtőn alakíthatunk ki. A magas rézsűkön célszerű lépcsőket kialakítani, a növények ültetése, öntözése és ápolása is kényelmesebb. Alacsony rézsűn lépcsők nélkül is esztétikus sziklakertet építhetünk.

A sziklakert építésénél melyek azok a fő szempontok, amiket mindenféleképpen be kell tartani?

  • helyes növényválasztás
  • a főbb nézőpontoknak megfelelően kell megkomponálni a látványt
  • nem lehet árnyékos, hiszen a sziklakerti növények rendkívül fényigényesek
  • ha a sziklakert mellett járda vagy fű van, úgy alakítsuk ki a felszínét, hogy ezeket a nagyobb esők idején sem sarazza össze
  • esztétikai szempontok, és ápolási munkák szempontjai

Hogyan érem el, hogy a különféle részek egységessé váljanak?

A sziklakert formailag, esztétikailag és arányaiban is igazodjon a kert többi részéhez. A sziklakerten belüli területeket különböző természetes anyagokkal (kő, szikla, kavics, rönk, tönk, tégla, stb.) határoljuk el. A kisebb területeket külön-külön komponáljuk meg, szerencsés, ha mind a növény és az anyagválasztás is egyfajta minőség szerint történik. A sziklakert különböző kisebb területeit egységes, az egészet átfogó esztétikai és szakmai elvek szerint hangoljuk össze a munka végén.
 

Milyen szempontok szerint ültessük el a sziklakerti növényeinket?

Nézőpont szerint a nagyobb növények kerüljenek hátrébb, a kisebbek pedig előtérbe. Minden növény számára legyen elegendő élettér és fény is. Amennyiben különböző kémhatású talajokat igénylő növényeket ültetünk, csoportosítsuk e szerint is a növényeket egy területre. Ügyeljünk arra is, hogy egész évben kellően látványos legyen a sziklakert, a növények különböző időpontokban virágozzanak.


Milyen talajt használhatunk fel sziklakert építéshez?

Mivel a sziklakerti növények nagy része igénytelen növény, gyakran a kéznél lévő talajból (alapozásból kiásott, stb.) megépíthetjük a sziklakertet. Magashegységi fajok ültetése esetén a talaj kémhatását savanyítani kell.

Milyen gondozási munkákat igényel a sziklakert?

A sziklakert elkészítése után különösen az apróbb növények könnyen kiszáradhatnak, tehát az első időszakban rendszeresen locsolni kell. Az öntözés a kezdeti időpontban lényegi probléma, hiszen vízhez kell juttatni a növények gyökereit. Probléma az, hogy a lejtős talaj felszínén a víz nagy része lefolyik, mielőtt azt beszívná a föld. Megoldás lehet a gyakori öntözés, vagy esetleg az egyes növények mellet mélyedést kialakítani, ahol a víz megállhat, és beszivároghat a talajba. Később amikor a növények begyökeresednek, a sziklakertet már szinte csak gyommentesen kell tartani. Ősszel az elszáradt részeket, egynyári virágokat távolítsuk el.

Sziklakert és patak?

Ez a két dolog újabban gyakran összeépül. A kerti tavak helyéről kitermelt földből kézenfekvő a tó hátterében mutatós sziklakertet építeni. Gyakran azért épül kisebb patak a sziklakertbe, mert a tó szűrőjét a sziklakertben rejtik el és a tiszta víznek valamilyen úton vissza kell folynia a tóba. Jó eséllyel esztétikus együttes születik, ha a sziklakerti köveket a pataképítésben is felhasználjuk, így szervesen kapcsolódnak egymáshoz.