Rönk a kert és parképítésben!

Stílusunknak megfelelően, különféle területeken, különféle célra használhatjuk a természetes farönköket a kert és parképítésben.  Lejtős területeken alkalmazva, szervesen épül a természeti környezetbe a rönkből épített lépcső, támfal, rézsű, ágyás, stb. Ritkán alkalmazott stílus, ezért munkáinkról készített képekkel szeretnénk bemutatni és népszerűsíteni a rönkök alkalmazását.

Melyek a legalkalmasabb fafajták kültéri felhasználásra?

Szerencsés keményfaféléket (pl. akác, kőris), vagy gyantával dúsan telített fafajokat (ciprus, borovi fenyő, vörösfenyő stb.) felhasználni a kert és parképítésben, hiszen ezek tovább ellenállnak a korhadásnak, hosszabb élettartalmúak.

Hogyan tartósíthatjuk a rönköket?

A legolcsóbb, és leghatásosabb eljárás, amikor szellős száraz körülmények között kiszárítjuk a faanyagokat.  Amennyiben a kérget rajta hagyjuk a törzseken óvni kell azt, hogy lehetőleg ép maradjon a kéreg, hiszen az optimális védelmet nyújt. Fontos viszont a vágott felületeket a kereskedelemben kapható favédő szerekkel alaposan lekezelni, és zárni. A szabad vágásfelületeken keletkező repedéseken juthatnak a rönkbe, és a héj alá a nedvesség, a kórokozók és különféle kártevők.

Milyen célra használhatók fel a kert és parképítésben a rönkök?

Elsősorban hegyvidékeken alakult ki a rönkök felhasználásának kultúrája az építészetben, és a kert és parképítésben is. Építhető rönkből ház és bármilyen más épület, játékok, szoborszerű faragások, támfalak, vályúk, szegők, kerítések, járófelületek, bútorok, csatornák, virágládák, lépcsők stb.

Hol lehet beszerezni természetes rönköket?

Legolcsóbban a fakitermelés területén vásárolhatunk ilyen faanyagot. A kereskedelemben a fatelepeken általában már feldolgozott, fűrész árut találunk. Tehát nagyobb mennyiségű rönköt érdemes közvetlenül az erdőtulajdonostól vásárolni.

Mennyi ideig bírják a rönk virágládák?

Ez függ az alkalmazott fafajtától, a rönkök méretétől, a vegyszeres favédőszer alkalmazásától, és attól is, hogy mennyire vizes, párás környezetben helyezzük el a virágládát. Az élettartamot az is jelentősen befolyásolja, hogy évente ki tud száradni a rönk (pl. télen, amikor az egynyári virágokat az elhasznált talajjal együtt komposztáljuk), vagy egész évben nyirkos a talajtól. A fentiek függvényében 5 és 50 év között változhat az élettartam.

Melyek a leggyakoribb nehézségek a rönkök beépítéskor?

Kreativitást igényel, amikor nem gyári szabványméretekkel dolgozunk, éppen ezért a természetes formákat felhasználva mindig hosszadalmasabb a munkafolyamat. Általános nehézség, hogy a legtöbb helyszínen nem megoldható a nagy tömegek gépi mozgatása, beépítése. Szerencsétlen dolog a hibás tervezés, gyakorlatiatlan anyagválasztás, a pontatlan felhasználás (elszabás), hiszen minden utólagos beszerzés extra kiadással járhat. Tehát nagyobb rönkökkel való munkálatokat csak nagy tapasztalattal rendelkező nem csak elméleti szakemberekkel végeztessünk el.

Elkészíthetek-e egyszerű lépcsőt, vagy kerítést rönkökből?

Mindenképen érdemes megpróbálni egyszerűbb, kisebb kaliberű faladatok saját kezű kivitelezését. Természetesen ez a munka mindig több időt és energiát követel majd Önöktől, mint egy gyakorlott mestertől, de az alkotás öröme minden küzdelemért kárpótol. A fával dolgozók, és azzal barátságban lévők mindegyike tudja az alapelvet: nem kapkodni, nem lelkesedni, de alaposan átgondolni, tervezni, pontosan mérni – jelölni, megrajzolni, ellenőrizni alaposan mindent, és csak eztán elvágni.

Mi az előnye, és mi a hátránya a rönk kertépítésnek?

Azt mondják a fa a kivágása után is tovább él. Ez azt is jelenti mindig több gond lesz vele, mint a szervetlen sziklákkal, és egyéb szervetlen anyagokkal. A fa kisugárzása mindig barátságosabb, mindig melegebb, mindig szerethetőbb, mindig esendőbb, és ez a gyengesége a legnagyobb értéke is egyben.  Rövidebb életű anyag, mint a kő vagy a beton.