Növényszobor

Keleten a bonsay kultúra teljesedett ki az idők folyamán, Európában a római kortól eredeztethető a formázott növények /topiary/ divatja különféle irányzatok szerint. A formára nevelt, formákba ültetett, vagy nyírt növények kultúrája a 16-17. században éled újjá.

Mi az a növényszobor, más néven zöldszobor?

Formára nyírt, formákra futtatott élő növényekből nevelt, vagy elkészített formákba beültetett növényekből kialakított alkotásokat nevezzük  zöldszobornak.

Általában milyen növények alkalmasak a formázásra?

A kiválasztásban fő szempont, hogy a növény egészséges életrevaló fajtájú legyen. A fás szárú, növények jó regerációs képességgel rendelkezzenek, előnyös a jól hajlítható szár és vessző, általában előnyös a kicsi és betegségekkel szemben ellenálló levél. Az alkalmazott évelők, egynyári virágok, páfrányok, mohák szintén legyenek egészségesek, homogén növekedési eréllyel.

Milyen irányzatok léteznek napjainkban?

Alkalmazott növények rendszertani besorolása szerinti csoportosítás:  

 1. Lombos fákból és cserjékből nyírt formák, és kialakított terek.
 2. Örökzöld növényekből nyírt forma, és e növényekből kialakított kompozíció.
 3. Fás szárú futó növényekkel befuttatott formák
 4. Évelő növények beültetésével kialakított kompozíció
 5. Egynyári virágok alkalmazásával készített kompozíció
 6. Mohák és páfrányok felhasználásával zöldített formák, szoborformák.
 7. Szabadon választott, vegyes beültetés

Stílus szerint:

 •  Figuratív alkotások
 • Geometrikus alkotások
 • Nonfiguratív alkotások

A növényszobor élettartalma szerint:

 • Hosszú életű / 1, 2, 3, esetleg 7, csoportok
 • Közepes / 4, 6, esetleg 7, csoportok
 • Egy nyaras alkotások / 5, csoport

Mobilitás elve szerint:

 • Nem mozdítható alkotások/ talajba ültetett növényekből, vagy egyéb okból sérülés nélkül nem mozdítható alkotások.
 • Szabadon mozgatható, szállítható növényszobrok.

Teleltethetőség szerint:

 • Kültéri alkotások / 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,
 • Belső terek növényszobrai / szobanövényekből
 • Mobil zöld szobrok, melyek nyáron kint, hidegben teleltető helyre szállítandók

Tudnék én is színvonalasan alkotni egy növényszobrot?

Igen, de nem mindig  fő szempont a profi forma. Gyakran a kikapcsolódás, az alkotás öröme, a személyes élmények előbbre valók ennél. Köztéri alkotások esetében feltétlenül előtérbe kerülnek a formai, aránybeli, és egyéb szakmai szempontok.

Drága hobbi zöld szobrot nevelni?

Egyszerűbb növényszobor készítésénél egy hamburger árából indulhatunk, aztán elsősorban a rendszeres gondozás, metszés, és ápolás szükséges, ezek sem járnak különleges költségekkel. Közterületre szánt alkotásoknál a tervezési költségek, a felhasznált anyag, és munkadíjak miatt van komolyabb ára. Kérje elképzeléséhez az árajánlatunkat KLIKK.

Mekkora méretű zöld szobrot állíttathatok?

Bármekkorát, de tanácsos a meglévő adottságokhoz igazítani a méretet a formát, és választani növény fajtát. Fontos szempont, hogy a nevelés és gondozás munkáit kényelmesen el tudjuk végezi.

Van e lehetőség belső térben is zöldszobrot készíteni?

Bár nagyon újszerű a gondolat, a kérdésre a válasz igen. Lentebb megtalálhatja az e célra felhasználható szobanövények listáját. Alapvető szempont, hogy az adottságokhoz, és az ötlethez, jól válasszunk ki az alkalmazott növényt. Kérjen segítséget klikk

Milyen növényekből alakítható ki zöldszobor?

Belső terekben erre a célra alkalmas szobanövényekből alakíthatunk formákat. A növények igényeinek megfelelő fény, hőmérséklet, páratartalom, talajnedvesség, és a megfelelő tápanyagok biztosítása mellett.

Szobanövények
Aglaonema, Echeveria, Ficus fajok, Hedera, Crassula, Lantana, Mirtus, Punica, Calamondin, Criptantus, Tillandsia, Beaucarnea, Ceropegia, Dracena, Olea,  Opuntia, Euphorbia, Sansevieria, Seressia, Syngonium, Hypoestes, Tradescantia, Cupressus, Epipremnum, Peperomia,  Hoya 

Külső tereken amennyiben a teleltetés, a szükséges árnyékolás biztosítható, felhasználhatjuk erre a célra az alábbi szobanövények típusait.

Szobanövények
/Ficus fajok, Hedera, Crassula, Lantana, Mirtus, Punica, Rosmarius,  Calamondin, Beaucarnea, Ceropegia, Dracena, Opuntia, Euphorbia, Cupressus, Hoya /

Lombhullató fák.
Acer palmatum, globosum sp., Betula pendula, Carpinus, Crataegus, Fagus, Fraxinus, Morus, Prunus, Quercus, Robinia, Salix, Ulmus, csoportok egyes képviselői.

Cserjék:
Aucuba,  Berberis, Buxus, Chaenomeles, Cotoneaster, Euonymus, Ligustrum, Lonicera, Parthenocissus, Poligonum, Potentilla, Prunus, Pyracantha, Rododendron,  Spiraea, Symphoricarpos, Syringa, Tamarix, Ulmus, Hedera, Viburnum, Ilex, Wisteria  e célra alkalmas fajtái.

Örökzöld  növények
Abies, Calocedrus, Cedrus, Chamaecyparis, Cupressocyparis, Juniperus, Larix, Picea, Pinus, Taxus, Thuja, Tsuga növény családok egyes fajtái.

Évelő növények
Aegopodium, Ajuga, Arabis, Armeria, Bergenia, Dionysia, Euphorbia,  Festuca, Carex,  Aegopodium, Sedum,  Hosta,  Geum, Episcia, Fragaria, Glechoma, Iberis,  Jovibarba,  Lavandula,  Phlox, Pritzelago, Raoulia,  Sagina,  Sempervivum, Saxifraga, Saponaria, Thymus, Vinca, Draba, Vitaliana, Polygonum,  Oxalis, Hedyotis, Poligala,  Sangina, egyes tipusai.

Zöld növények
Briophyta és Pteridophyta növénytörzs egyes képviselői.

Egynyári virágok
Bacopa, Begonia, Bidens, Impatiens, Lobelia, Pelargonium, Petunia, Convolvulus, Solenostemon/ Coleus, Ageratum fajták

Milyen speciális gondozást igényel?

Amennyiben jól választunk növényfajtát, az alakformáló munkálatokon kívül más speciális tennivaló egy zöldszobor nevelésében nincs. A formázott növény alakjának megtartása érdekében növényfajtól függően évente 2-5 alkalommal metsszük. Egyébként ugyanúgy kell öntözni, tápoldatozni, gyomlálni mint a többi növényt. Télen, amikor szükséges, a ráfagyott jeget 3-8 Celsius fokos vízzel olvasszuk le a növényről, a súlyos havat  szintén távolítsuk el, nehogy deformálódjon a szobor.

Csak egy balkonom van, tarthatnék mégis elefántot?

Igen, de csak egy jól megtervezett zöld elefántot. Javaslatunk szerint könnyű vázszerkezeten egy nagyobb edény beállításával, és egy- két egészséges növényből, / pl. Parthenocyssus tricuspidata Weitchii/, 2 év gondoskodás mellett megszülethet az elefánt.

Nem vagyok kertész, meg tudom csinálni?

Persze. Az a tapasztalatom, hogy "tiszta kézzel" ez még jobban is sikerülhet. Egyébként egyetlen zöldszobor nem kíván több gondozást,  mint néhány láda muskátli. Lényeges a türelem, az odafigyelés, némi forma és szépérzék.

Valóban elkészíthetjük egynyári virágokból is?

Az egynyári növények csodálatos, speciális lehetőségeket nyújtanak a növényszobrászatban. Ezekből a növényekből, mint a virágágyásokban, vagy növényoszlopok készítésekor minden évben  más, változatos, színes alkotások készíthetők. Remek lehetőség mindig újratervezni, újraformálni egy területet.

Mennyi idő alatt készül el a zöld szobor?

Az egynyári, és évelő növényekből összeállított kompozíciók akár 5-10 nap alatt elkészíthetők. A mohával zöldített szobrok elkészítése elsősorban méretétől függ, de általában a megrendeléstől számított 40 nap határidővel leszállíthatóak. Fás szárú, helyben elültetett növényekből 4-10 év alatt formálható szobor.

A kertembe szeretnék egy zöld tehenet, hogyan lesz meg?

Vagy elkészíti saját kivitelezésben, vagy megrendelheti cégünktől részleteiben, vagy teljes egészében.  KLIKK