Növényoszlopok

Az igényesen épített, és szakszerűen gondozott növényoszlopok belső terekben egész évben látványos és hasznos díszítőelemek. Szabadban, pl. közterületeken a leburkolt felületeken is egész nyáron dekoratív színfoltok. Napjainkban hazánkban is egyre gyakrabban láthatunk szép növényoszlopokat. A kis területen ültetett számtalan növény gondozása egyszerű.

Hogyan készíthetem el a növényoszlopot?

Az oly különleges növényoszlopok elkészítéséhez saját kezűleg nem tanácsos hozzákezdeni. Aki mégis kedvet érez és belevág az elkészítésébe, munka közben megtapasztalja majd azokat a nehézségeket, amelyek ezzel a különleges kertészeti attrakcióval járnak. Kérje szakembereink segítségét: Kapcsolat

Milyen növényeket érdemes választani a beültetéshez?

Számtalan növényféléből választhat, de azt tanácsoljuk, először olyan növényekkel telepíttesse be a növényoszlopot, amelyekről már elegendő tapasztattal rendelkezik. A közterületre kihelyezett kompozíciók mindig szem előtt vannak, ezért tökéletesnek kell lenniük. Közismert, megbízható fajtákkal dolgozzunk: pl. petúnia, begónia, muskátli, verbéna, ipomoea fajták. Galéria megtekintése

Milyen gondozást igényelnek?

A forró nyári hónapokat csak optimális víz és tápanyagellátás mellett vészelhetik át. Szükség esetén a fellépő gombabetegségek ellen, továbbá az atka, levéltetű és egyéb rovarfertőzések e ellen, akár vegyszerekkel is védeni kell.

Hogy tudom megöntözni?

Ez nem is olyan egyszerű feladat, az öntözésre már a beültetéskor gondolni kell, a kompozícióba tanácsos dréncsövet elhelyezni, hogy a lenti részre is elegendő víz jusson. Általában este és a kora reggeli órákban öntözzük a növényoszlopokat, szükség szerint az öntözéssel együtt a tápanyagokat is kijuttathatjuk.

Homogén vagy kevert legyen a beültetés?

Bármelyik stílust válasszuk is, csak akkor bírja el a látvány a kritikát, ha tökéletes egység, vagy tökéletes mintázat lesz az eredmény. A jó növényválasztáshoz ismerni kell a végleges hely fényviszonyait.

Félárnyékos helyem van, de szeretnék növényoszlopot, van megoldás?

A megoldás egyszerű, félárnyékos helyet eltűrő növény fajokból (Pistike, Begónia, Fukszia, Lobelia, stb.) ültessünk be a növényoszlopot.

Milyen magas lehet egy növényoszlop?

Tulajdonképpen a növényoszlop magassága bármilyen lehet megfelelő technikai feltételek mellett. A gyakorlatban viszont annak rendelik alá a méreteket, hogy praktikusan és gyorsan a földön állva megoldható legyen az öntözés és a többi ápolási munka.

Szeretném, ha egészen a fagyokig gyönyörű lenne, mit tegyek?

Válasszon strapabíró fajtákat, ültesse el idejében, öntözze és ápolja a növényoszlopot következetesen és szakszerűen, hogy a nyári forróság előtt a növények dúsan beárnyékolják az oszlopot. Aszály idején a megerősödött növényállomány szakszerű gondozás mellett vitális marad, és valóban a fagyokig esztétikus látványt nyújthat.Galéria megtekintése

Jövőre is beültethetem még egyszer az oszlop talaját?

Semmiképpen nem javasoljuk a régi talaj újra beültetést. A tavalyi oszlop talaját növényestől együtt helyezzük el komposztálóba. Csakis teljesen üde, friss és egészséges, tápanyagokban gazdag talajba ültessük a növényeket. A beültetést bízza szakembereinkre Kapcsolat