Növények belső terekben

A szépen ápolt egészséges növények gyönyörűek. A jó érzékkel kiválasztott szobanövények otthonunk legragyogóbb díszei lehetnek. A jó választáshoz nem csak ismerni kell a növények igényeit és tulajdonságait, ismernünk kell továbbá a lakásunk adottságait, mikroklímáját. Dísznövényekből pompás a fajtaválaszték. Kis segítséggel látványos, lakásunk stílusával, hangulatával harmonizáló növénykompozíciókat is alkothatunk.

Azt mondják, ha sok növény van a lakásban az egészséges. Valóban?

Főleg akkor, ha szeretjük a növényeket, ha tudunk gyönyörködni bennük, amikor örömmel ápolgatjuk, gondozzuk, amikor egészséges, amikor egyszerű öröm és harmónia a növényekkel együtt létezni otthonunkban.
Szerencsés, ha a növény nincs útban és nem akadályoz a dolgainkban, amikor nem okoz allergiát, nem szennyez, nem szemetel, nem kopaszkodik, haldoklik.
 Csak a szépen fejlődő, vitális növények életműködései nyomán lesz otthonunk levegője oxigénben dúsabb. Nem minden embernek való a növénytartás! Növényeket gondozni feltétlen odaadás, önmagunkból kiáradó odafordulás, a létezés minőségi állapota.

Növényvásárláskor mire figyeljünk?

Ez attól függ, milyen célból vásárolunk. Amikor a saját otthonunkat formálgatjuk, zöldítjük, elkerülhetetlen egy nagy rakás tényező mérlegelése. (Mit szeretnék? Önmagamtól milyen aktivitást várhatok a gondozásban? Mennyi az időm és az energiám? Azonnal a legnagyobb méretet vagy csak gyermeknövényt? Milyen életfeltételek vannak nálam? Ezekkel az adottságokkal  milyen növényfajok tudnak sikerrel megbirkózni, és melyek esélytelenek? stb.)
Azt gondolhatnánk szerencsés állapot az, amikor már tudjuk, mely fajokat kell beszerezni, hiszen ezután már csak a körültekintő vásárlás és szállítás a feladat.
 Persze ez naivitás, hiszem a kertészeti áruházakban hétről hétre, újabbnál újabb megdizájnolt fajokkal fog találkozni és ezek sokkal „csodállatosabbak” mint azok a fajok, amikért odamentünk.  Gyakran hiába tudakolózik az eladótól, hiszen semmilyen tapasztalata sincsen az új növényről, de a neten is hiába szörföl hajnalig, csak nem találja a megnyugtató használati útmutatást. Bizony kacifántos dolog ez.

Ha nagyobb növényvásárlásra indulna és bizonytan ezekben a dolgokban, kérje szakembereink segítségét. Kapcsolat

Hogyan oldható meg praktikusan az öntözés?

Ha kevés növényünk van, szerezzünk be egy kisebb öntözőkannát, azzal megoldható a probléma. Ha sok növénye van, akkor tudatosan rendezze el a növényeket, helyezze a cserepeket mindig alátétekre. Szerezzen egy akkora edényt, amelybe az összes növény számára minimum egy menetre elegendő öntözővizet tartalékolhat és állathat, esetleg tápoldatot is keverhet. Praktikus akkora öntözőkannát beszerezni, amellyel két- három menetben elvégezhető az öntözés.

Tudatos tervezés, és a praktikus gondoskodás igénye folytán, automata öntözés is megoldható a lakásban. Kapcsolat

Milyen logika szerint rendezzük el a növényeinket?

Úgy rendezzük el a szobanövényeket a lakásban vagy a télikertben, hogy az igényeiknek megfelelő fény, hőmérséklet és páratartalom igényüket kielégítsük, továbbá a növényápolási munkák és az öntözés is egyszerűen megoldható legyen. Természetesen ezeket is úgy, hogy a növények együttes látványa tetszetős is legyen.

A szobanövények mindig ragacsosak lesznek. Van erre megoldás?

Nem mindegyik lesz ragacsos, de bizony némely fajtára a természetes kártevői, előbb vagy utóbb rátelepszenek, ez a természet rendje. A vegyszeres növényvédelemmel mindig gond van, lehetőleg szakemberrel végeztesse el a permetezést!Kapcsolat
A kártevőkkel ( pajzstetű, levéltetű, atkák, tripszek) erősen fertőzött növények mentessé tétele gyakran csak több menetben, és különféle hatóanyagokkal érhető el. Praktikus dolog a hideg beállta előtt az összes növényt kivinni a szabadba és egy menetben mindet lepermeteztetni, hogy télen már ne kelljen bent mérgekkel vesződni.

Mikor van az ideje az átültetésnek?

Általában tavasszal végezzük ezt a nagy felfordulással járó munkát, amikor a növények a szabadban már nem fáznak meg. Tehát ha módunk van rá, teraszon, erkélyen, udvaron végezzük el az átültetést, mert ez valahogy mindig nagy szemeteléssel és a végén nagytakarítással jár.

Kiszárad vagy kirohad?

Érdekes, hogy mindkét esetben azt látjuk, elhervad a növény. Tehát e kérdésre csak alaposabb vizsgálat után válaszolhatunk. Nomád módszer, de célszerű megemelni a fonnyadó növényt, ha nehéz és csurog, akkor kirohadt, ha viszont gyanúsan könnyű a méretéhez képest, akkor valószínűleg kiszáradt.

Hogyan ellenőrizhetem a legegyszerűbben kell-e öntöznöm a kaspós növényt?

A legszebb kaspókban tartott növények is, bizonyos szempontból vészhelyzetben vannak az egyszerű alátétre elhelyezett társaikkal szemben, mert nem látható a felszaporodó pangó víz a kaspókban. Amikor meg már látszik a kaspós növényen valami gyanús változás, bizony meglehet lekéstünk a dologról, a növény gyökérzete elpusztult. Olcsó és logikus minden kaspóban (ahol nem feltűnő) tartani egy mérőpálcát (hurkapálca pl.), amit elég locsolás előtt kivenni és a látottaknak megfelelően öntözni. Ha csepeg, csorog, csillog a pálca, nemhogy öntözni nem szabad, de magas vízszintnél ki kell venni a növényt is a kaspóból, majd a pangó vizet ki kell borítani belőle.

Rá van írva a föld csomagolására, hogy Á,B,C, melyiket válasszam?

Átültetéskor minden növényt csak a neki megfelelő pH értékű talajjal ültethetjük át nagyobb cserépbe (a pH igényük szerinti különböző talajkeverékben nevelték már a kertészetekben is a különböző fajokat). Általában e három csoportba (A - savanyú, B - semleges, C - lúgos), pH igény szerint a legtöbb szobanövény besorolható.

  • A - 6 pH alatti tartomány, minél kevesebb a szám, annál savanyúbb a talaj (páfrányok, flamingóvirág, azáleák, calatheák, orchideák, stb. számára)
  • B -7 pH körüli tartomány, semleges kémhatás (fikuszok, begónia, borostyán, pálmák, stb. számára)
  • C -7 pH feletti tartomány, jellemzően a muskátli földek, melyek lúgosak

Sok növény átültetése, nagy munka, szükség esetén kérje segítségünket.Kapcsolat

Mikor kell tápoldatoznom?

Erre a kérdésre kénytelen az ember általánosságot mondani (például azt, hogy kéthetente). Valójában minden egyes növény a saját igényének és állapotának megfelelő tápoldatozást kívánna. Általában a sok virágot, esetleg termést hordozó növény gyakori és rendszeres (hetente) tápoldatozást igényel. Van olyan választási alternatívánk is, hogy akár egész évre ellássuk tápanyaggal a növényt (speciális, drága, folyamatos tápanyagellátást biztosító műtrágyák).

Milyen ápolási munkákhoz kell kérnem szakember segítségét?

Szerencsés, ha adottságainak megfelelő növényeket választ és nevel, ez esetben nincs szüksége kertészre. Elkerülhetetlen viszont a nagyméretű növények tavaszi és őszi ki-be pakolásában, vegyszeres növényvédelemben, metszésben, és a nagy tavaszi átültetésben külső segítség igénybevétele Kapcsolat

Mit tegyek a kiöregedett, felkopaszodott növényemmel?

Körülményeinktől és hozzáállásunktól függően határozhatunk méretes növényeink jövőjéről. Ifjítsuk metszéssel és nevelhetjük tovább, esetleg valakinek adjuk el a növényt, vagy bölcsen ajándékozzuk olyan embertársunknak, aki el tudja helyezni és gondját fogja viselni .Kapcsolat

Milyen növényvédő szereket használjak?

Ezerféle termékkel találkozhatunk az üzletekben, ám a valóban hatékony szerek az átlagember számára hozzáférhetetlenek a szigorú szabályozások miatt. Olyan szer, ami úgy általában mindenre jó, nem létezik. Ha bizonytalan, kérje szakembereink segítségét! Kapcsolat

Mi a különbség a levéltetű és a pajzstetű között?

Abban, hogy állandóan zaklatják a legféltettebb növényeinket nincs nagy különbség, rajzanak mint a fergeteg, ellepik, szívogatják és legyengítik a növényeinket.
Mindkét élőlény makacs, szívós kis jószág, gyakran hiába keverjük a vegyszereket, permetezünk, egyik se nagyon akar elpusztulni. A pajzstetű félék egész életük folyamán (kivétel a lárva állapot) alig mozognak, egy szupererős tökéletes pajzs alatt elrejtőzve kártékonykodnak, a levéltetvek egy része repülni is tud.