Mediterrán kert

Valóban meg tudom csinálni?

Kisebb mediterránkert létrehozása izgalmas kaland, természetesen meg lehet csinálni saját kezűleg is. Ha bizonytalan volna, kérje segítségünket. KLIKK

Milyen eszközökkel hozhatom létre a mediterrán hangulatot?

Nem túl bonyolult feladat ez, lényeges hogy élettel teli színes, kellemes hangulat szülessen.
A kertészkedéstől függetlenül, vidám színekkel teremtsünk romantikus alaphangulatot, majd következnek a kellékek, a mediterrán hangulatú burkolatok, kerti építmények, stílusos növények, és kiegészítők (pl. kerámiák).

A fagyálló kaspó már az első télen szétfagyott, hogy lehet az?

Úgy lehet, hogy a fagyállóság csak akkor valósul meg, amikor a kaspó üres, vagy nem fagy bele a benne felszaporodott pangó víz. Tehát fagyálló is egyfelől, meg nem is. Ilyen mércével a sörösüveg is tökéletesen fagyálló termék, de amikor belefagy a víz, azonnal szétreped. Valószínűleg a benne megfagyott víz tette tönkre a kaspót.

Milyen növényeket ültethetek a mediterrán kertbe?

Sok virágzó növényt ültessünk, ezek közül is kiemelnék néhányat. Leander félék, hagymás és gumós növények, Ciprusok, Sétányrózsák, Angyaltrombiták, Fikuszok, Pálmák, Citrusfélék, Babérmeggyek, Kefevirág, Örökzöld kecskerágók és Liliomfák, Trombita folyondár stb.

Hogyan teleltethetem át a mediterrán növényeimet?

A mediterrán növények éghajlatunkon hidegházban tökéletesen áttelelnek, kevés locsolást igényelnek télen. A leander félék, bizonyos pálmák, és citrusfélék mínusz 1-2fokot is gond nélkül elviselnek, lényeges, hogy a gyökérzet ne szenvedjen fagykárt. Általában a hideg fagymentes helyen teleltetett növények gazdagabban virágoznak, mint a fűtött szobában teleltetett társaik.

A citromfámon hatalmas fehér szőrös gusztustalan valamik nőttek, hogy kerültek ezek ide ilyet még nem láttam?

Jön a növénnyel együtt az importszállítmánnyal, gyakran nem is észrevehető a fertőzöttség, hiszen a gyapjastetű tojásokat lehetetlen észrevenni. Aztán amikor nyáron felszaporodnak a hatalmas méretű gyapjastetvek, elkezdhetjük a csatát, alig lehet kiirtani. Szerencsére a hideget ezek az állatok kevésbé tűrik, tehát a helyes teleltetés megoldhatja a gondot.

A tíz éves citromfám még nem virágzott, miért?

Ez másokkal is gyakran előfordul. A hobbikertész gyakran elveti a citrusmagokat, és ezek egy része ki is kel. Ám a kis csemete leggyakrabban egyszerű vadnövény lesz, valószínűleg értéktelen gyümölcsöt fog teremni, és azt is 10-15 év múlva fogja megtenni. A megoldás termő citromféle nemes vesszejével, vagy szemeivel oltsuk be csemetét. Kérje szakembereink segítségét.  KLIKK

Hogyan tudnám beoltani a citromfámat?

Az oltáshoz szükséges kellékek: egy jó kezű ember, jó alanycsemete, jó nemes anyanövényről szedett alkalmas vessző, profi szemzőkés és metszőolló, kötöző anyagok. Ha szeretné megtanulni az oltás és szemzés fortélyait, keressen minket. KLIKK

Tényleg lehet a citromfából narancsfát csinálni?

Igen, ezek a növények közeli rokonságban vannak, így egymással legtöbbször kompatibilisek. Ajánlatos az alany citromfának több ágát, különböző narancs fajták vesszejével beoltani, így valamelyik típus biztosan megered. A kicsi nemes részt gondosan vigyázni kell, az alanyból rendszeresen kihajtó számtalan vesszőt pedig folyamatosan el kell távolítani az oltványról, míg a nemes meg nem erősödik.

Miért nem virágzik a leanderem?

Általában a meleg szobában teleltetett egyedek nem virágoznak megfelelően. Találni kell fűtetlen fagymentes helyet ezeknek a növényeknek. A megfelelő tápanyagellátás is nagyban elősegítheti a bőséges virágzást.

Milyen ápolási munkát igényelnek a mediterrán növényeim?

A kaspós, vagy virágládás mediterrán növények a szabadban rendszeres öntözést és gyakori tápoldatozást igényelnek. A dús virágzástól, esetleg termésektől a vesszők lehajlanak, ezeket kötözzük szükség szerint. Egész évben felszaporodhatnak, levéltetvek, pajzstetvek, különböző atkák, melyeket bizony vegyszerrel irtani szükséges. A téli fagyok elől a növényeket el kell rejteni, hideg helyen teleltetni kell. Hideg helyen minimális öntözéssel, és növényvédelemmel kell számolnunk.

Miért savanyú a magyar narancs?

Nem mindegyik savanyú, de a legtöbb helyen hazánkban ezek a növények nem kapnak elég intenzív meleget, és napsugárzást. Ezeknek a hiányában ízetlenebbek a mediterrán gyümölcsök.

Van-e olyan mediterrán növény amely áttelel a kertben is?

Egyre többen kísérleteznek a mediterrán növények kerti kiültetésével. Szerencsés védett fekvésben bizonyos pálmafajták, örökzöld liliomfa és babérmeggy fajták, kényesebb csemegeszőlők, kivi növény stb. szépen tenyésznek. Ha bizonytalan, kérje szakembereink segítségét. KLIKK