Lugas- pergola

A modern kerttulajdonosok körében egyre népszerűbbek a míves pergolák, lugasok. A klasszikus kerti hangulatok alkotásához elengedhetetlen kellékek a térelválasztó építmények (lugasok), és játékos természetességgel árnyékot adó pergolák. A lugas lényegében kisebb építmény, egyszerű tám rendszer, vagy kisebb térelválasztó, átjáró, térformáló építmény, mely optimális futónövényeink számára. A pergola komolyabb építmény, szervesen kapcsolódhat az épületekhez, hangsúlyosabb fenti árnyékoló szerkezet jellemzi, mely szintén tökéletes támaszt nyújt kerti futónövények számára. Talán fontos megjegyezni, hogy nem csupán a puszta szerkezetet kell értenünk a fenti fogalmak alatt, hanem a növénnyel befuttatott együttest, és annak környezetét is, pl. a burkolt területet, és az árnyékban elhelyezett kerti bútorokkal kialakított egység vizuális látványát.

Milyen növényekkel futtathatom be ezeket az építményeket?

Leggyakrabban a lilaakácokkal, klemátiszokkal, trombita folyondárral, mindenféle bor és csemege szőlővel, loncfélékkel, rózsákkal, borostyán típusokkal, és vadszőlőfajtákkal találkozhatunk, ritkábban a görög fatekerccsel, komlóval, golgotavirággal, murvafürttel, kúszó hortenziával, kúszó madárbirssel, kúszó kecskerágókkal, futó- tűz és lóbab félékkel, ampelopsisokkal, lednekkel, alanyszőlővel a szép lugasokon és pergolákon. A kivi, a szeder, és egyéb gyümölcsöt termő növények is tökéletesek lehetnek, de láthatunk szép egynyári növényekkel befuttatott (feketeszem, uborka, tökfélék, paradicsom, paprika, dinnyefélék, ipomoea növénnyel futtatott építményeket is.

Hogyan készíthetünk egyszerű lugasokat?

Egyszerű lugasokat vidéken szinte minden udvarban találunk, a szőlőtőkéknek komolyabbat, a karós babnak, paradicsomnak egyszerűbbet készítenek, elkészítésükhöz gyakran a kimaradó fa, vagy vas anyagokat használták.  A lugasok minden esetben függőleges tartó, és vízszintes tartott elemekből épülnek fel. Tehát ássunk le oszlopokat, majd ezeket kössük össze vízszintesen pl. léccel, dróttal, zsineggel stb. Az elkészült tám rendszert rövid időn belül befutják az egészséges futónövények.

Hogyan készíthetünk saját kezűleg egyszerű pergolát?

Olyan pergolát, amelyik kibírja a kritikát is, csak nagyon kevés ember tud elkészíteni saját kivitelezésben. Talán fából van erre leginkább esély, hiszen a terveknek megfelelő méretű anyagokat le tudjuk szabatni, felületüket is meg tudjuk munkáltatni. A terveknek megfelelően előre elkészített alapozásra, egyszerű barkács gépek segítségével felépíthetjük a pergolát.

Mennyiben mások a lugasok és pergolák a dísz és pihenőkertekben?

Az igényesen tervezett modern kertekben az attraktív lugasok és pergolák, a bravúros térformálás lehetőségét kínálják. Ennek megfelelően ezek a kerti építmények, finom építészeti elemként csillognak, és ezáltal különleges hangulatot varázsolnak.

Milyen gyümölcstermő növények alkalmasak lugas nevelésre?

Gyümölcsfák közül a törpealanyokra oltott, és ezeken az alanyokon egészségesen fejlődő alma, körte, birsalma és som, esetleg szilva fajtákkal érdemes kísérletezni. Törpe alanyon a fák fejlődése visszafogott, a formára metszést könnyebben elviselik, hamar termőre fordulnak. A futó növények (szőlő, kivi, szeder, málnaszeder stb. valójában támrendszer nélkül nem is nagyon termeszthetők.

Milyen szőlőfajtákat válasszak, ha közvetlen a terasz mellé szeretnék lugast?

Négy szempontra mindenféleképpen figyeljünk oda. Először is olyan fajtákat válasszunk, amelyeknek a termését kedveljük (lehet bor, és csemegeszőlő is), legyenek későbben érő fajták, hogy a darazsakat nyáron ne csalogassák oda, legyenek edzett egészséges fajták, esetleg betegségekre ellenállók, és nem utolsó sorban jó fagytűrők. Érdemes kipróbálni az Othelló, Izaballa, Zalagyöngye, Saszla, Pölöskei muskotály, Hamburgi muskotály, Palatina, Teréz, Bianca, Néró, stb. fajtákat.

Hogyan védhetem meg a szabadban épített faszerkezeteket az időjárás hatásaitól.

Számtalan tökéletes védelmet ígérő festéket, és vegyszert kínálnak a szakboltokban, de valójában egyik sem végleges megoldás. Az építmény tetején (amit alulról nem látunk), az állandó UV sugárzás, és a gyakori csapadék hatására a fedőréteg sokszor egy évet sem bír ki.

Ajánlatos ezért évente kontrollálni a tetején a festék állapotát. Szerencsés, ha valamilyen keményfából (pl. akác) építjük-építtetjük, mert ebben az esetben festék nélkül is évtizedekig stabil marad az építmény.

Mit jelent az, hogy telített fa?

A telített fa vegyszerrel kezelt faanyag, leggyakrabban ilyen anyagból gyártják pl. a kerti szegőket, lugasokat, játszótéri építményeket, bútorokat stb. Általában az olcsó korhadékony puha fákat, legtöbbször pl. lucfenyőt és erdei fenyőt telítik. Az eljárás lényege, hogy a fa természetes szerkezetéből adódó üregeket (a kiszáradt üres szállítónyaláb sejteket, melyek mindenkor felveszik a vizet, és ettől folyamatosan el is korhadnának), korhadást gátló vegyszerrel itatják be (telítik).