Lépcsők, támfalak

Olyan területen, ahol jelentéktelen szintkülönbségek vannak a kertben, lépcsőkkel és támfalakkal csak limitált mértékben találkozhatunk (pl. bejáratnál, terasz mellett). Változatos talajfelszínen, domb és hegyvidéken lépcsők és támfalak építése minden telken szükségszerű és általánosan alkalmazott megoldás.

Milyen anyagokból építhetünk kerti lépcsőt?

A környezetbe szervesen illeszkedő formájú és anyagú (beton, tégla, fa, műkő, sziklák, fémek) lépcsőt építtethetünk számtalan stílus szerint.

Milyen módon érhetjük el, hogy a lépcső szerves része legyen a közvetlen környezetének?

A lépcső tervezésekor figyelembe kell venni a közvetlen környezetben már adott anyagokat, arányokat, formákat és színeket, és ezekhez a meglévő adottságokhoz jól hozzáillő módon építsünk a továbbiakban bármit is hozzá.

Miért nehéz lépcsőt tervezni?

Ezt csak azok tudják, akik ezzel már megpróbálkoztak, a lépcső tervezésekor nem lehet hibázni, nem lehet pontatlanul mérni, elszámolni, nem lehet hibázni. A három dimenziós térbeli problémák mindig hatványozottan nehezek.

Milyen alapvető szempontoknak kell megfelelnie a kerti lépcsőnek?

Alapvető szempont a stabilitás, a praktikus, kényelmes és pontos a kiosztás, a precíz kivitelezés, és fontos hogy a csapadékos évszakokban ne legyen csúszós, egyszerűen lehessen tisztántartani.

Elkészíthetem-e saját kivitelezésben?

Ha a szerkesztésben otthonosak és gyakorlottak vagyunk, ha van megfelelő tapasztalatunk az ilyen munkákban, kisebb lépcsőket magunk is elkészíthetünk. Nagyobb igénybevétel, vagy bonyolultabb térbeni lépcsőformák esetén kérje szakemberek segítségét. KLIKK

Szükséges-e minden esetben korlátot építenem?

Kis kiosztású, kis lejtésű területen épített lépcső esetén nem gyakorlat korlátot építeni. Kisebb gyerekek és idős emberek biztonsága érdekében még a biztonságosnak tűnő helyeken is szükség van korlátra, a veszélyes helyekre pedig mindig építsünk megbízható korlátot.

Milyen esetben célszerű támfalat építeni?

A galériánkban található képek láttatják, hogy különböző magasságú felületek rendezett, stabil rögzítésének számtalan módja van. Ha a meglévő területünket bármilyen célra használni akarjuk, rézsűk helyére előnyösebb, esztétikusabb megoldás támfalat építeni. KLIKK

Milyen anyagokat használhatunk fel támfalépítésre?

Egyszerű támfalat sziklakerti kövekből, farönkből és téglákból építhetünk. Nagy magasság és dőlésszög esetén stabil alapozás, szükség szerint drénezés javasolt. Ilyen esetekben a természetes anyagok mellett építőipari termékek ( pl. támfal elemek) beépítése is célszerű.

Milyen támfaltípusok közül választhatok?

Az adottságoknak megfelelően választhatunk különféle kész építőipari termék és más természetes anyagok közül (farönk, terméskő).

Elkészíthetem-e saját kivitelezéssel a támfalat?

Kisebb méretű és kis terheltségű támfalat érdemes megcsinálni saját kezűleg. Más esetekben célszerű szakember segítségét kérni. KLIKK

Miért drágábbak az egyedi formabontó megoldások?

Bármilyen anyagot (követ, sziklát, fát, stb.) egyéni formára alakítani, faragni, még a leggyakorlottabb szakember számára is nagyon időigényes feladat, ezért ezek a megoldások szükségszerűen drágábbak is.