Konyhakert (Veteményes kert, Zöldséges kert)

Olyan kert vagy kertrészlet, amiben zöldség, gyümölcs és fűszernövényeket termesztünk.
A néhány négyzetméter nagyságú konyhakert díszíti a kertet és friss alapanyagokkal gazdagítja étrendünket. Sok hobbykertész az önellátáshoz elegendő konyhakerti növényt termel. Napjainkba a konyhakerti növények termesztése divatossá vált.

Hol alakítsuk ki a konyhakertet a kertben?

Praktikus a háztól nem túl messzire fekvő, déli fekvésű, viszonylag sík terület kiválasztása. KLIKK

A konyhakerti növények milyen minőségű földet igényelnek?

Könnyen felmelegedő, de nem túl homokos, jó vízáteresztő képességű, természetesen tiszta talaj a garanciája annak, hogy a konyhakerti növények szépen fejlődjenek, és egészséges táplálékká váljanak.

Kinek éri meg konyhakerttel kísérletezni?

Falun ez egy természetes dolog, szó sincs kísérletezésről, a legtöbb falusi ember életében a veteményezés megszokott dolog. A városokban élő emberek számára azt tanácsoljuk, hogy csak akkor kísérletezzenek fogyasztásra szánt növények megtermelésével, ha egészséges levegőjű, és szennyeződésektől mentes terület áll rendelkezésükre. A konyhakerti növények ezeken túl megfelelő gondozás mellett fejlődnek, és teremnek optimálisan. KLIKK

Kinek nem ajánljuk?

Forgalmas utak mellett, poros szennyezett levegőben, szennyezett területen megtermelt zöldséget, gyümölcsöt nem szabad elfogyasztani.

Készíthetek e konyhakertet az erkélyen?

Sok zöldségnövény (retek, paprika, paradicsom, hagyma, stb.) nagyobb cserépben, vagy ládában megfelelő gondozás mellett szépen fejlődik és termést hoz. Érdemes tehát egy-két edényt beültetni zöldségnövénnyel, figyelgessük, gyomlálgassuk, ápolgassuk és, ha siker koronázza az erőfeszítéseinket, akkor bővítsük új fajokkal a konyhakertet.

Hogyan készítsük elő a zöldségágyást?

Az első fontos lépés az alapos őszi talajforgatás, ezzel egy menetben a tápanyagokat is bejuttatjuk a talajba. A felásott talaj a téli fagyok hatására szépen megművelhetővé válik tavaszra. Jelöljük ki az ágyások között a közlekedési utacskákat és készítsünk beültetési tervet. A tél a felkészülés időszaka, ilyenkor van idő a zöldség magvak, hagymák, gumók, oltványok, különféle szaporító anyagok megrendelésére és az öntözés anyagainak beszerzésére. Veteményezés előtt a lehető legfinomabban műveljük meg a talajt, a talajfelszín legyen minél egyenletesebb.

Mikor veteményezzünk, mikor palántázzunk?

Veteményezni azokat a zöldség magvakat érdemes, amelyek koratavasszal a hidegebb időszakban elvetve kikelnek és fejlődnek (retek, petrezselyem, sárgarépa, saláta, sóska, káposztafélék, spenót, cékla, hagyma, stb.). A trópusi tájakról származó zöldségnövényeket érdemes kertészetekből később megvásárolni palánta állapotban (uborka, dinnye, tök, paprika, paradicsom, burgonya, stb.).

Milyen zöldségnövényeket nevelhetünk ládában, edényben?

Tapasztalataink szerint eredményesen termeszthetjük edényben például a hónapos retek fajtákat, hagymaféléket, paprika, paradicsom és padlizsán fajtákat, továbbá a levél-zöldség féléket (saláta, sóska, petrezselyem, zeller, koriander, stb.). KLIKK

Hogyan nevelhetek bio zöldséget?

Vegyszerek felhasználása nélkül a táplálék növényeinket megtermelni összetett feladat. A zöldségnövények egy része napjainkban, hagyományos módon már nem termelhető meg gazdaságosan (pl. paprika, paradicsom, uborka, káposzta). A betegségeknek ellenálló növények (retek, torma, hagyma, sóska, stb.) bio termesztésével érdemes megpróbálkozni. Nagyon fontos a tiszta, kártevőktől és kórokozóktól mentes alaptalaj, ezt nagyobb kertekben vetésforgóval lehet biztosítani. Az edényink talaját minden évben cseréljük ki. KLIKK

Milyen fajtákat ültessünk a konyhakertbe?

Két fontos szempont szerint kell kompromisszumot kötni a fajta kiválasztásában. Melyik növényt fogyasztjuk szívesen és melyik viszonylag ellenálló. Ajánlatos a régi, hagyományos fajtákkal próbálkozni (pl. budai félhosszú uborkafajta, metélőhagyma, póréhagyma, téli sarjadék hagyma, fokhagyma, torma, retek fajták, sárgarépa, petrezselyem és zeller fajták, spenót, bimbós kel, karalábé fajták).

Mi az a vetésforgó és hogyan használjam a konyhakertben?

A vetésforgó lényege az, hogy termesztett növényeink a tapasztalatok szerint évente meghatározott sorrendben telepítve, egymást váltva fejlődnek megfelelően. Ennek megfelelően a rendelkezésre álló konyhakerten belül évente cserélődnek az ágyásokba ültetett növényfajok. Amennyiben van elegendő terület az egész konyhakertet érdemes áthelyezni 3évente olyan helyre, ahol azelőtt nem termeltünk zöldségnövényt.