Kerti világítás

Napjainkban a nagy meleg és a nagy mennyiségű UV sugárzás miatt nyáron csak alkonyattól élvezhetjük gondtalanul kertünk adottságait. Így kézenfekvő a külső területek egyes részeinek megvilágítása (utak, lépcsők, bejáratok, kerti pad, sütögető hely, stb.).

Az egészséges életvitelhez kapcsolódóan az a felfogás egyre népszerűbb, hogy amit a szabadlevegőn tartózkodva megtehetünk, azt tegyük ott, ne bent. Az esti órák különleges hangulatának kedvéért, gyakran csak esztétikai célra készül kerti világítás.

Miért válhatott ez napjainkban divattá?

A modern ember az élet számtalan területén találkozhat érdekes fénytechnikával manapság a közterületeken, szórakozóhelyeken, stb. Természetes tehát, hogy akinek erre igénye és pénze van kertjének szépségét éjszaka is élvezni kívánja. A jó érzékkel átgondolt és kivitelezett kerti világítás különleges, izgalmas élmény.

Milyen veszélyforrást jelent?

A jól tervezett, és szakszerűen elvégzett villanyszerelés a gyakorlatban nem jelent veszélyforrást. A szakszerűtlen tervezés és anyagfelhasználás valamint a kontár munka mind-mind veszélyforrás.

Milyen új alternatívákat kínál a kert éjszakai megvilágítása?

A kert élettér, miért ne élvezhetnénk és használhatnánk éjszaka is. Nem csak hangulatos, hanem biztonságos megoldás a kertünk kivilágítása. Különösen ajánljuk azoknak, akik állatokat (a kisebb termetű kutyák sose jó helyre piszkítanak) tartanak a kertbe. Új dimenziókat nyit egy szépen megvilágított külső tér. Nyári estéken kertünk kellemesen hűs levegője, és szép látványa otthonunk legkedveltebb pontjává tehet akár egy teraszt is. KLIKK

Milyen szempontok szerint válasszam ki a világítótestet, és ezek a helyét a kertben?

Bátran hagyatkozzunk a saját ízlésünkre választáskor, de a műszaki paramétereket feltétlenül tartsuk szem előtt. A kerti világítás tervezésekor egyeztetni kell az esztétikai és funkcionális szempontokat.

Elkészíthetem-e saját kivitelezésben?

Egyszerű napelemes világítótesteket, előre gyártott, komplett világító szetteket üzembe helyezhetünk saját kezűleg. A villanyszerelési munkák kifejezetten veszélyes tevékenységek, ezért ajánlott szakemberrel elvégeztetni.

Milyen típusú lámpák üzemeltethetők a legolcsóbban?

A napelemes lámpák üzemeltetésének egyáltalán nincs költsége. Energiatakarékos izzókat, fénycsöveket, fényerő szabályozós világítótesteket és LED-et (fénykibocsátó dióda) használjunk elsősorban.

Mi a különbség a tavi, és a kerti világítótestek között?

A legszembetűnőbb különbség az, hogy a tavi világítástechnikában alkalmazott termékek egy része víz alatti üzemmódra tervezett termék. Ezek a világítótestek fokozottan szigeteltek, vízen kívül áram alá helyezve túlhevülnek és tönkremennek.

Hol helyezzem el a villanykapcsolót, kiválthatom e távirányítóval?

A villanykapcsolók helyének jó megválasztása a későbbi használatot praktikussá, kellemessé teszi. A villanykapcsoló legyen csapadéktól védett mindig ’kézreeső’ helyen. Természetesen vannak olyan igények és helyszínek, amelyeket praktikusan kielégíthetünk távirányítóval.