Kút, kerti csap

A legtöbb kert öntözését kutakból kinyert és hálózati vízzel oldják meg. Különösen fontos az öntözés, az ültetések idején és nyári aszályos hónapokon. Az állandóan elegáns díszkertekben, intenzív gyümölcstermő ültetvényekben, konyhakertekben, növényházakban és fóliasátrakban automata öntözőrendszereket építenek.

Amikor beindítom a szivattyút, nem jön a víz, mi lehet a gond?

Sokféle hibalehetőséget kell kontrollálni, hogy láthatóvá váljék a probléma. Tulajdonképpen mind a szivattyú, mind a beépített csövek és bármelyik szerelvények hibája, vagy pontatlan szerelvényezése egyenként, vagy együttesen okozhatják a problémát. Gyakran előfordul az is, hogy a talajvíz szintje süllyed a kritikus határ alá. Amennyiben segítségre van szüksége, kérje szakembereink segítségét. Elérhetőség

Miért szükséges a téli víztelenítés?

A belső terekben, és a szabadban kiépített vizet tartalmazó építmények, eszközök, műszaki termékek és szerelvényezések (pl. vízvezetékek, szivattyúk, házi vízellátó rendszerek, vízcsapok, kerti csapok, csobogók, szökőkutak, öntözőrendszerek), a bennük megfagyott víz hatására a legtöbb esetben károsulnak. Az ilyen berendezések víztelenítése tehát a fagyok beállta előtt elengedhetetlen. Elérhetőség

Mindig le kell szerelni télire a vízszivattyút?

Még a fagymentes helyeken felszerelt szivattyúkat is érdemes télen, amikor nincs rájuk feltétlenül szükség leszerelni, szükség szerint szervizbe vinni, vagy száraz helyen tárolni.

Milyen stílusú dísz kutat válasszak?

Mivel a saját kertjében, saját magának csináltat kutat, bátran választhatja azt, amelyik a legjobban tetszik Önnek, de természetesen célszerű a döntése előtt mérlegelni, kérje ki szakemberek véleményét is!

Hová folyhatna el a csap alól a kiengedett víz?

Természetes, ha a csap alatt kialakításra kerül a csatornába kötött lefolyó is. Ebben az esetben szabadon, kötetlenül használhatjuk fel a különböző mosószereket. Ha nem használunk vegyszereket, elég gondoskodnunk az elfolyásról, a víz elszikkasztásáról, így közvetlenül növényeik hasznosíthatják.

Mi az a vízkonnektor?

Egy praktikus kerti megoldás a víznyeréshez. Az öntözőcső csatlakoztatása gyakran problémás, összetett feladat, ezt egyszerűsíti le egyetlen mozdulattá a vízkonnektor.

Hová építsük a kerti csapot?

A kerti csap legyen könnyen megközelíthető, kézre eső helyen. Legyen helye az elfolyó víznek, és legyen egyszerűen tisztán használható.

Azt mondják, jót tesz a kútvíz a kerti tónak is, valóban?

Csak kevés talajvíz alkalmas arra, hogy kerti tóba engedjük. Gyakorlatban a legtöbb talajvíz nagy mennyiségű nitrátot, és egyéb oldott anyagot tartalmaz (szennyeződések, tápanyagok, vas, stb.), melyek a tó kialakult egyensúly állapotát összezavarják.

Hogyan öntözzek az ásott kutamból?

Ha szereti a nosztalgiázást, állítson kútgémet és élvezze a kútostoros vödrös vízmerést, vagy szereltesse rá a kútjára a klasszikus kerekes kútfőt. Ha kevés az ideje, praktikusabb megoldás lehet egy egyszerű búvár szivattyú, vagy egyéb felszíni vízszivattyú üzembe helyezése.

Olcsóbb vagy drágább szivattyút válasszak?

Amennyiben megteheti, válassza a jobb minőséget, mert az olcsó termékek csak rövid ideig üzemelnek megbízhatóan.

Hogyan tudom csökkenteni a hálózati öntözés vízdíját?

A hálózati vizet biztosító szolgáltató megfelelő feltételek esetén, az Ön kérésére külön vízórát állíthat üzembe, mely a kerti öntözővíz mennyiségét külön méri. Ez a vízmennyiség nem terhelt a csatornadíj költségével. A jól átgondolt, jól tervezett és kialakított automata öntözőrendszer is ésszerűsíti a felhasznált vízmennyiséget.

Miért kell a vízszivattyúnak aknát ásni?

Abban a helyzetben, amikor a talajvíz nyugvó szintje a felszíntől hét méternél lentebb van, az átlagos vízszivattyú teljesítménye lecsökken, vagy egy határ alatt már nem is tud vizet felhozni. Ezen a problémán segít, ha egy aknában lentebb, a talaj vízszintjéhez közelítjük (csökkentve a szívó magasságot) a szivattyút. Van, aki csak azért helyezi aknába a szivattyút, mert így biztonságosan lezárva tudja, vagy nem kell látnia, kerülgetnie és a zúgását hallgatnia.

Miért megy tönkre az aknában a szivattyúm?

A talajban főleg az időjárás által meghatározottan, általában túlzottan párás, vizes, nyirkos viszonyok vannak, így az aknában is. Ha nincs kielégítő szellőzése az aknának, a benne üzemelő elektronikai és egyéb termékek, előbb vagy utóbb a korrózió és a fellépő kontaktus problémák miatt tönkremennek. Elérhetőség