Kerti burkolatok

Nem csak esztétikai szempontok szerint, hanem funkcionális szempontok szerint szükséges területek leburkolása. A különféle anyagokat aszerint válasszuk, hogy mind esztétikai mind a felhasználás céljának megfeleljenek. Kertbe épített burkolóanyagokkal szemben elvárható tulajdonságok: legyen fagyálló, UV sugárzás álló, szép, nem kifakuló, esőben nem csúszó, biztonságos közlekedést nyújtó anyagokat.

Választhatunk mesterséges formájú ipari termékeket (viakolor), vagy gyártott és a természeteset utánzó termékeket,, de felhasználhatunk a természetből vett természetes anyagokat is tetszés szerint. Stílusunk szerint választhatunk az egyre szélesebb termékskálából.

A kertben hová szükséges kerti burkolatokat készíteni?

Minden olyan helyet érdemes leburkolni, amelyet rendszeresen használunk közlekedésre,(pl. járda, autóbejáró, kerti utak, feljárók, bejáratok, eresz alatti részek), vagy egyéb célra (pl. autómosás, parkolás, pakolás, sütögetés, étkezés, hinta körül, terasz funkció, uszoda körül), melyek burkolás nélkül nem lennének praktikusan használhatóak, tisztántarthatóak.

Milyen anyagokból választhatok, és milyen gondozást igényelnek ezek az anyagok?

Stílusának megfelelően választhatja ki a különféle anyagú, színű és faktúrájú burkolóanyagokat. A legtöbb burkolóanyagban kárt tehetnek a téli fagyok, ha a víznek nincs jó elfolyása, és rendszeresen megfagyva kiengedve a burkolat tönkremegy. A természetes köveket felületkezelő szerekkel impregnáljuk, a fa felületeknek favédő szerekre, festésre van szüksége stb.

Készíthetünk-e kerti burkolatot alapozás nélkül?

Valamilyen alapozás mindegyik burkolat alá szükséges, tehát még a lépőköveket is célszerű kavicságyra fektetni.  A burkolat előre látott terhelésének (pl. ember, közösség, autó, teherautó, stb.) megfelelően választunk burkolóanyagokat, és e szerint méretezzük az alapozást is.

Milyen esetben célszerű speciális alapot készíteni?

Az alapozás méretezése a meglévő környezeti feltételek, műszaki előírások, és az elképzelt funkció függvénye (pl. laza alaptalaj, vízszintes, lejtő, rézsű, löszfal, pangó víz, extrém terhelés stb.).

Meglévő régi burkolatokat, hogyan tudom felújítani?

Gyakran előfordul, hogy a véglegesnek hitt állapoton változatni kell. A kültéri teraszokon a burkolólapok felfagynak, a betonfelületekben is gyakran keletkezik fagykár, a viakolor süllyedhet a keréknyomokon, amiben megáll a víz, a nagyobb fák gyökerei felemelhetik még a nagyobb betontesteket is, a faanyagok elkorhadnak, a kaviccsal szórt felületek sárosakká válnak, stb. Mindegyik esetben kérje szakembereink segítségét. KLIKK

A lejtésszöge hogyan befolyásolja a felhasználható burkolóanyagokat?

Teljesen vízszintes burkolt felületeket a külső területeken gyakran nem szabad készíteni, mert a víz elfolyása problémákat okozhat. Tehát tudatosan lejtve van a legtöbb vízszintesnek tűnő felület, de ez nem szembetűnő. Amennyiben az adottságok miatt nagyobb lejtésű felületet szükséges burkolni, szükséges a stabil alapozás, a szakszerűen kiválasztott burkolóanyag, melynek felülete biztonságos közlekedést tesz lehetővé esőben, fagyban is.

Melyek a legegyszerűbb kerti burkolatok?

Általánosan elterjedt megoldások, a betonjárda, a beton gyeprács, beton járólapok, fa felületek, a homogén kicsi méretű kövekkel (gyöngykavics, zúzott kő, homok) felszórt utak, a használt téglaburkolat, természetes kőlapok, de burkolatként funkcionálhat némely esetben a gondozott gyepfelület is.

Elkészíthetem-e saját kivitelezésben?

Igen, kis felületen és terhelésnek kevésbé kitett helyeken saját kezűleg is elvégezhetjük ezt a munkát. A többi esetben nincs értelme semmiféle próbálkozásnak, kérje szakembereink segítségét. KLIKK