Kavicskert, kőkert

Egyéni stílus szerint választhatók a sokféle kerti lehetőség közül az egyre divatosabb kavics és kőkertek! Szerencsés esetben nem csak esztétikus, de praktikus, tiszta és rendezett látványt nyújtanak. A kavicskertben nem szükséges kapálni, nem kell füvet nyírni, esőben, és eső után azonnal bejárható, használatba vehető a területe.

Láttam már kavicskertet, de az nagyon elhanyagolt, és gyomos volt, miért?

Ennek sokféle oka lehet, valószínűleg nem helyes technológiával lett eltelepítve, és nem is volt kellően ápolva a kavicskert. Ha a kavics közvetlenül a talajra van terítve, előbb vagy utóbb az egész összekeveredik a földdel, közben mindenféle gyomok lephetik el a felületet, de nem lehet kikapálni rendesen a sok kavicstól. A kavicsok közé lehulló növényi részek felszaporodnak, ha nem tisztítjuk lombszívóval.

Hogyan kell geotexilbe beültetni a növényeket?

A nagyobb méretű növényeket (a 3 liternél nagyobb földlabdás növényeket), a geotextilia leterítése előtt praktikus elültetni. Amikor ezekkel elkészültünk, a talajfelszínt gondosan gereblyézzük egyenesre, és takarjuk be geotexillel a területet. Általában elég 10 -15 cm takarás az átfedéseknél, ennél kisebb átfedés nem jó. A kisebb növényeket a geotextil síkfelületén a kiültetési tervnek megfelelően egy menetben helyezzük el. Az ültetéshez szükséges eszközök (olló, keskeny kertészeti ásó, kertész kanál, egy vödör amiben az előre kevert humuszos tápföld keverék van, és egy másik üres edény, amibe az ásott föld kerül). Kereszt alakban vágjuk ki a jelölt helyen a textilt, majd gondosan ássuk ki a résen át a gödröt. A gödör csakis akkora legyen, amibe elfér a szükséges talajkeverék és a földlabda. Tömörítés után hajtsuk vissza a geotextilt.

De mégis kikeltek benne a gyomok, hogy van ez?

Csapadékos időben minden gyommag kicsírázik (a fű magvakat le sem kell takarni csírázáshoz), mivel a kavics kert nem mérgezett, természetes hogy az idekerült magok kikelnek. Fontos hogy a kavicsok között ne szaporodjon fel korhadó lomb, mert az ilyen helyeken minden mag ki fog kelni, és fejlődni is fog.

Hogyan tartsam tisztán a lehulló levelektől?

A kisméretű leveleket csak lombszívóval, tudjuk összegyűjteni a kavicsok közül, általában elég ősszel hetente egy alkalommal takarítani. Tapasztalatom szerint száraz állapotban a levelek könnyebben begyűjthetők. A nagyobb lombleveket lombseprűvel is összegyűjthetjük.

Hogyan öntözzem a beleültetett növényeket?

A kavicskertbe ültetett növények öntözése minden esetben egyszerűbb, mint más helyen. Tömlővel locsolva azért, mert minden időpontban tisztán elvégezhető. Az automata öntözőrendszer csöveit a geotextil fölé a kavicságyba telepítsük. Csak a növényeket szükséges locsolni, ezért helyi csepegtető testekkel érdemes megoldani az öntözést. Öntözőrendszerek megtekintése

Milyen lehetőségek közül választhatok, hogyan tehetem érdekesebbé a kavicskertemet.

Csak mértékletesen variáljuk a különféle dekor kiegészítőket (a kevesebb általában több), jól mutat a kavicsos felületen egy klasszikus öntöttvas kerti kút, néhány szikla, vagy nagyobb kavics, esetleg kerámia. A homogén kavicsfelület önmagában tisztán, egyszerűen szép.

Elkészíthetem a kavicskertet saját kivitelezésben?

Természetesen elkészíthető, de a munkát nagyban segíti az, ha rendelkezésre áll kiültetési terv. Ennek hiányában a legkisebb pontatlanság a növények elültetésében, csak zagyva piszkos idétlenkedéssel javítható később. Ha kérdése volna, esetleg egyéb problémák merülnének fel munka közben, kérje cégünk segítségét. Elérhetőség

Megpróbáltam kicserélni az egyik buxust valami másra, és mindent összepiszkoltam, meg lehet ezt csinálni normálisan is?

Csak fegyelmezetten szabad csinálni, ellenkező esetben összekeveredik a föld a kavicsokkal, ami nem csak csúnya, de kikelnek benne a gyommagvak is. Tehát először a régi növény körül gereblyével elegendő területről húzzunk el minden kavicsot. Az így feltárt területről fel kell hajtani a geotextilt, és keskeny ásóval szúrjuk körbe a növényt. Szerencsés esetben ezután egészséges földlabdával kivehetjük a növényt, és az előre odakészített edénybe vagy taligába tesszük (lényeges hogy menet közben ne szórjuk szét a földet). A meglévő gödörbe ültessük el az új növényt, igazítsuk el a földet, a geotexilt és kavicsot is.