Kaktusz- és pozsgakert

Vannak megszállott emberek, akik ezekhez a növényekhez vonzódnak. Lelkesen keresik, gyűjtik a különböző fajtákat. Számukra mindenképpen ajánlott kaktuszkertet készíteni a kert legnaposabb területén.

A kaktuszokból és pozsgás növényekből különleges hangulatú kompozíciókat készíthetünk kiegészítő anyagok (homok, kavics kövek, sziklák kerámiák) alkalmazásával. A nem télálló kaktuszokat a késői fagyok elmúltával, cserepestől a télálló kaktuszok közé ki helyezhetjük a szabadba.

Tényleg van ilyen?

Igen ez nem lehetetlen a kaktuszok nevelése egyszerű. Ezek kissé szúrós zordonbordon növények, de a nyár eleji káprázatos virágzatuk minden szenvedésért kárpótolnak minket. Galéria megtekintése

Hová készíthetünk kaktuszkertet?

A legtöbb kertben elkészíthetünk kaktuszkertet a kert napsütötte déli fekvésű részén, de akár balkonokon, teraszokon is létrehozhatjuk.

Mely kaktuszok és szukkulensek bírják ki a telet a szabadban?

A télálló opuntiák, bokorkaktuszok, fügekaktuszfélék, télálló agávék, jukkák, kristályvirágfélék és egyéb télálló szukkulensek (varjúhájfélék, kövirózsafélék, kutyatejfélék, kőtörőfű félék) növénycsoportjában találjuk meg a hazánkban a teleket is szabadban átvészelő növényfajtákat.

Hogyan teleltetjük át a nem télálló pozsgákat és kaktuszokat?

Fajtától függően, napos, megfelelő hőmérsékletű helységben, mérsékelt öntözés mellett teleltessük a kaktuszokat. Leggyakrabban a helytelen öntözés és a kártevők elszaporodása jelent gondot.

Kinek ajánljuk a kaktuszkert létrehozását?

Ajánljuk azoknak, akik eddig is szerelmesei voltak a kaktuszoknak, továbbá azoknak is, akik nyitottak a különleges, újszerű kerti látványosságok felé. Elérhetőség

Elkészíthetünk e saját kivitelben a kaktusz és pozsgakertet?

Kisméretű kaktuszkertet a kertben, teraszon vagy balkonon készítsük el saját magunk, nincs szükség kertépítő segítségére. A leglényegesebb szempont az, hogy napsütötte, jó vízelvezetésű helyet válasszunk. Elérhetőség

Milyen tennivalók vannak a szabadban telelő kaktuszokkal?

Szélsőségesen hideg időjárás esetén egyes fajokat takarni kell (szalma, fűrészpor). Csapadékos teleken a növényekben kárt tehet a pangó víz. Amennyiben a talaj nem tudja elvezetni gyorsan a csapadékot, a gyökérnyaknál felgyülemlő vízben a növény rohadni kezd. Összefoglalva a tennivalók nagy része a csapadékkal kapcsolatos.

Hogyan szaporíthatjuk ezeket a növényeket?

Ha nem kívánunk a magvetéssel és dugványozással bajlódni, akkor számtalan kertészetben megvásárolhatjuk az ültetésre alkalmas növényeket. Amennyiben időnk engedi magunk is készíthetünk dugványokat. A magvetéshez nagyon gondosan elművelt talaj szükséges.

Milyen gondozást igényelnek nyáron a kaktuszok?

Nyáron ezekkel a növényekkel nagyon kevés teendő van, általában mérsékelt öntözés elegendő a száraz időszakban. Ha némelyik növény lendületes növekedésbe kezd, szükséges lehet megtámasztani, rögzíteni. Rögzítés nélkül kifordulhat a talajból, elhajolhat vagy akár letörhet az ága. Kártevők megjelenése esetén vegyszeres növényvédelem indokolt.