Gyógynövény kert

Valójában az egész pihenőkertet megépíthetjük kizárólag gyógynövényekből, az erős paprikától a hársfáig, számtalan fajt válogathatunk össze. Csak olyan helyen alakítsunk ki gyógynövényekből kertet, ahol tiszta a talaj, a levegő, valamint a terület távol esik nagyobb városoktól, nagy forgalmú utaktól.

Milyen növényeket alkalmaztak a népi gyógyászatban?

A népi gyógyászatban a hagyományos növényismeret (etnobotanika) a különböző néprajzi tájegységek között eltérések vannak. A népi gyógyászat növényei és a hivatalos orvoslás növényei között gyakori az egybeesés (pl. Orbáncfű, Cickafarkfű, Fekete bodza, Hársfa).

Hogyan tudom szakszerűen szárítani a gyógynövényimet?

Évezredek óta alkalmazott eljárás, ha egyszerűen szellős helyen szárítjuk gyógynövényinket. Ez esetben a szárítás függ az időjárástól, de különféle porok és rovarok is szennyezhetik a száradó növényeket. Mesterséges szárítási módok, a hideg, meleg és forrólevegős módszer. A különféle növényfajták más és más szerveikben (virág, termés, hajtás, levél, hajtáscsúcs, szár, gyökér, gumó) halmozzák fel hatóanyagaikat.

Ez mind drog????

Igen, hiszen a drog a felhasznált gyógynövény legtöbb hatóanyagot tartalmazó része, melyet szárítással tartósítanak. Tehát a szárított csalánlevéltől, a hársfa virágától a kamillavirágig bezárólag előítéletek nélkül drogokról beszélhetünk. Napjainkban a drog szó a médiában sajnos a bűnözéssel, kábítószerekkel, és a botrányokkal van összefüggésben.

Hogyan csomagoljam és tároljam a drogjaimat?

A csomagolás módja a drog tulajdonságaitól függ, e szerint zacskókban, papír és műanyag zsákokban, ládákban vagy dobozokban szokták tárolni. A szárítással előállított drogok tárolása csak jól szellőző és száraz helységekben javasolt. A nedves viszonyok között jelentős minőségi romlás következhet be. Alapvető fontosságú a raktározó helységek állandó tisztántartása, szükség szerint fertőtlenítése. Fontos szabály, hogy a különösen értékes, vagy mérgező hatású drogokat a többitől jól elkülönítve, külön helységben kell tárolni. Az átható szagú drogok is elkülönített tárolást igényelnek, nehogy a többi átvegye a kellemetlen szagokat.

Menyi ideig tárolhatom szárított gyógynövényeimet?

Általános gyakorlat, hogy egy évig tároljuk, mivel tavasztól friss gyógynövényekhez juthatunk.

Van értelme gyógynövénykertet készíteni?

Csak olyan ügyfeleknek ajánljuk, akik birtokában vannak a szükséges tudásnak (botanikai, természetgyógyászati), vagy akik hajlandóak elsajátítani az alapvető növénytani (botanikai) és az alkalmazási ismereteket.

Milyen veszélyeket rejthetnek a kertbe elültetett gyógynövények?

Az átgondoltan kiválasztott és elültetett gyógynövények semmi féle veszélyt nem jelentenek az emberre a kertben. Gond csak a szakszerűtlen tárolásból és kontrol nélküli alkalmazásból fakadhat. Galéria megtekintése

Saját kezűleg elkészíthetem?

Igen, de eleinte csak néhány, az általunk már jól ismert növényt ültessük el. Később, ahogy a tudásunk és tapasztalatunk gyarapodik a gyógynövényekről, később annak függvényében bővítsük a fajtaválasztékot.

Milyen veszélyeket rejthetnek a kertbe elültetett gyógynövények?

Normális módon élő emberre semmi féle veszélyt nem jelentenek.

 

Hova palántázzam a kamillát kertemben?

A kamillát nem érdemes palántázni, ez a növény a természetben a tavasszal vízzel borított, nyáron kiszáradó kissé szikes területek természetes növénye.

Milyen logika szerint ültessem el a gyógynövénykertben a növényeket?

A növényeket növekedési természetüktől függően egymáshoz viszonyítva szellősen, kellő nagyságú élettér biztosításával ültessük el. Amennyiben az ágyás csak egy oldalról közelíthető meg (pl. fal mellett), a magasabb növényeket célszerű a falhoz közelebb, a kisebbeket pedig azok elé ültetni. Ilyen módon megfelelő fényhez juthatnak a növények  és a mi kényelmesen hozzájuk férünk. Galéria megtekintése

Mennyiben tér el a gyógynövények termesztése az általános kerti növényekétől?

A legtöbb gyógynövény a természetben vadon művelés nélkül is szépen fejlődik, éppen ezért nem igényelnek különleges gondozást.

Mely gyógynövények a legkönnyebben beszerezhetők, megtermeszthetők és felhasználhatók?

Mezei zsurló, Kamilla, Macskagyökér, Csalán, Aranyvessző, Cickafarkfű, Citromfű, Cserszömörce, Ezerjófű, Gyermekláncfű, Kislevelű hárs, Körömvirág, Kakukkfű, Füzike típusok, Máriatövis, Benedekfű, Borsmenta, Aloe vera, Fekete bodza, Medvehagyma, Kornistárnics, Bazsalikom, Árvacsalán, Beléndek, Boróka, Bükkfa, Fehérmályva, Fenyő, Galagonya, Hagyma, Fokhagyma, Izsóp, Kökény, Martilapu, Som, Szamóca, Hamvas szeder, Tüdőfű,Lándzsás útifű, Vérehulló fecskefű, Apróbojtorján, Édeskömény, Kankalin, Csabaíre, Illatos ibolya, Hibiszkusz, Háromszínű árvácska, Kapor

Csak egy nagy teraszom van, lehet gyógynövénykertet kialakítani rajta?

Amennyiben gyógynövényeket szeretne termeszteni, bátran vágjon bele, természetesen a különböző növényfajok kiválasztásában kérje segítségünket.Elérhetőség