Fűszerkert

Legkedveltebb fűszernövényeinket érdemes a kertben, vagy a konyhakertben egy jól megközelíthető, napos helyre összeültetni, lehetőleg közel a konyhához. Ízlés szerint, szabadon kiválaszthatjuk a számunkra kedves fajtákat. Olyan fűszernövényeket érdemes választanunk, amelyeket gyakran használunk a konyhában, magja vagy szaporító anyaga beszerezhető és vegyszerezés nélkül is egészségesen megteremnek a kertben. A fűszerkertünk gondozása során figyelmet kell fordítanunk a környezetvédelemre, olyan trágyaféléket és növényvédő szereket használjunk, amelyek természetes eredetűek, nem ártalmasak a környezetünkre és a növényeket elfogyasztó emberekre sem.

Az én kertemben is megteremhetnek a fűszernövények?

A fűszernövények nagy része átlagos igényű és a legtöbb kertben megtermeszthető, tehát bátran kezdjen hozzá saját fűszerkertje kialakításához. Galéria megtekintése

Milyen fűszernövényeket érdemes elültetni?

Hazánkban az alábbi fűszernövények általában megtermelhetők:
Fokhagyma, Hagymafélék, Koriander, Kapor, Petrezselyem, Zeller, Torma, Bazsalikom, Oreganó, Citromfű, Kakukkfű, Tárkony, Zsálya, Majoránna, Turbolya, Borágó, Borsfű, Lestyán, Izsóp, Borsmenta, Levendula, Rozmaring, Chili, Fűszerpaprika

Mennyi gond van egy fűszernövényágyással?

Ugyanannyi gondozást igényel, mint a kert bármely része általában. Tehát gyommentesen kell tartani, szükség szerint öntözni és trágyázni kell. Amennyiben betegségek fertőzik meg a növényinket, azt javasoljuk, hogy az egész növényt távolítsák el, mint sem hogy összevegyszerezzük a többi növényünket is.

Hogy védem meg a macskától?

A cicák általában a kert legszebben megművelt területeit keresik fel és piszkítják össze ürülékükkel. Éppen ezért gereblyézzünk kevesebbet a fűszerkertben. Jó megoldás az is, ha szalmával, fakéreggel vagy kavicsokkal takarjuk a területet. Vásárolhatunk olyan elektromos macskariasztó készüléket is, amelyet kihelyezhetünk a fűszerágyás közelébe. Ez a készülék úgy védi az ágyást, hogy speciális frekvencián bocsájt ki a macska fülnek elviselhetetlen hangot.

Hol találom meg kertemben a fűszerágyás helyét?

Lehetőleg napos, védett terültet keressünk, amely közel van a konyhához.

Érdemes lehet számomra fűszerágyást készíteni?

Minden bizonnyal igen, hiszen a frissen szedett fűszerek íze összehasonlíthatatlanul jobb a bolti, szárított fűszerekénél. A fűszerkertben kis területen, kevés munkával megtermelhetjük az általunk legtöbbször használt fűszereinket.

Miért nem kelt ki a petrezselymem?

A vetőmag vásárlásakor mindig ellenőrizzük a vetőmag érvényességi idejét (ez általában a fémzárolás után két év). Érdemes drazsirozott vetőmagot vásárolni, amely a magok számára a kikeléshez fontos anyagokat tartalmazza, ezáltal a veteményezés eredménye sokkal kiegyenlítettebb lesz. Nagyon fontos, hogy a lehető legkorábban vessük el a már fagymentes talajba a magokat, ha a természet megengedi akár már februárban is veteményezhetünk. Ha későbbi időpontban vetünk, az is megtörténhet (a petrezselyem magjai csírázás előtt 3-4 hétig is elfekszenek), hogy a kikelő gyomoktól észre sem vesszük a kelést. Mivel a petrezselyem magja rendkívül kisméretű, ezért csak 1-3cm mélységig tehetjük a föld alá, ha mélyebbre tesszük a magokat a csíra nem tud a felszínig eljutni.

Nincs kertem, de szeretnék fűszernövényeket, mi a megoldás?

Napjainkban számtalan helyen készen megvásárolhatjuk a cserepes fűszernövényeket, melyeknek helyét, ha jól megválasztjuk az otthonunkban, hónapokig is díszlenek és használhatók. A sok kicsi, különálló cserepes növény könnyedén kiszárad, ezért azt javasoljuk ültesse össze a fűszernövényeket egy közös nagy tálba. Galéria megtekintése