Fürdőtó

Fürdésre tökéletesen alkalmas, tiszta vizű, természetes tó hangulatát idéző, nagyszerű, új medence stílus.
Az ilyen tóban nem használunk vegyszereket, a vízbe gyönyörű növényeket ültethetünk. Természetszerű, szabadon formázott, természetes anyagokból épített tó, amely pihenésre, játékra, fürdésre optimálisan alkalmas.

A fürdőtó, miben különbözik az úszómedencétől?

A legtöbb medence mesterséges mértani formájú, praktikusan tisztítható és vizének „tisztasága” tervezetten, különböző vegyszerek, vízkezelő szerek alkalmazásával tartható fent. A fürdőtavak (biomedencék) szűrőrendszerrel ellátottak, ezáltal vegyszerek használata nélkül is tiszta a vizük. A fürdőtavak tiszta vizében egészségesen fejlődhetnek a vízinövények (gyékény, tündérrózsa, martilapu, stb.) Galéria megtekintése

Hogyan lehet egyszerre tiszta a víz, és hogy maradnak életben a növények?

A vízinövényeket az úszásra alkalmas területtől a szakszerűen elkülönített regenerációs zónába ültetjük el. Itt a vízinövények háborítatlanul fejlődhetnek és a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat a fürdőtó vizéből vonják ki, tehát hatékonyan hozzájárulnak a víz tisztántartásához. A fürdőtóba beépített bio - szűrőrendszernek köszönhetően nincs szükség vegyszerekre. Elérhetőség

Tényleg olyan tiszta a vize, hogy belemehetnek a gyerekek is?

A jól megtervezett és szakszerűen üzemeltetett bio-szűrőrendszer a gyerekek számára is kellő tisztaságú vizet biztosít a fürdőtavunkban.

Mennyivel költségesebb a fürdőtó fenntartása, mint a fürdőmedencéé?

Olcsóbb, de más természetű karbantartást igényel. A fürdőtóban egyáltalán nem használunk drága fertőtlenítő szereket, ellenben időt kell szentelni a vízinövények gondozására. A biológiai szűrőrendszer működését a fürdési szezonban fokozottan ellenőrizzük.

Mi az a mechanikus, a biológiai, vagy modulári szűrés?

A mechanikus elven működő szűrőben speciális anyagokon áramlik át a víz, eközben a benne úszó szennyeződések fennakadnak a szűrőn. Biológiai szűrésen azt értjük, amikor a szűrő speciális anyagainak felületén felszaporodnak egyes mikroorganizmusok, így a víz valójában egy élő közegen átszivárogva tisztul meg.

Moduláris szűrés esetén értelemszerűen több egymáshoz kapcsolt, speciális, különálló egységből felépített szűrőrendszert értünk. Elérhetőség

Mennyi ideig kell működnie a szűrőberendezésnek egy évben?

Általános gyakorlat, hogy a kerti tavakban és a fürdőtavakban a szűrés a szükséges intenzitással, a tél kivételével egész évben folyamatos.

Mennyire biztonságosak a vízben lévő elektromos vezetékek és szivattyúk?

A gyakorlatban nem jelentenek veszélyt sem a tavi élőlényekre, sem pedig az emberre.

Télen is benne maradhat a víz a fürdőtóban?

A fürdőtó vizét nem tanácsos leengedni télen. Üres állapotban gyakrabban fordulhat elő mechanikai sérülés, a vízinövények kifagyhatnak mellesleg illúzióromboló egy üres tó látványa.

Tarthatok halat, és teknőst ebben a fürdőtóban?

Ez csak a tulajdonos gusztusától függ, egyéb akadálya nincs. Látnunk kell azt, hogy a vízben élő állatokat táplálni is kell és azt is, hogy a vízbe fognak üríteni. Ha netán megesik, hogy varangyos békák petéznek a fürdőtavunkba, kifejezetten hasznos tud lenni egy kölcsön teknős (kivétel nélkül mindet ebihalat, petét el fog fogyasztani).

Milyen növényeket ültethetek a fürdőtavamba?

A legtöbb vízinövényt tetszés szerint választhatjuk. Az úszó vízinövények (vizijátcint, békatutaj, békaszőlő, vízi saláta, kolokán, békalencse) életmódjuknál fogva a víz áramlásával a szűrőrendszerbe kerülhetnek, ezáltal sok bosszúságot okozhatnak. Ha már egyszer ragaszkodunk ezek valamelyikéhez barkácsoljunk (öntözőtömlőből, PVC csőből, deszkából, habszivacsból) egy a víz tetején úszó kalodát és ebbe helyezzük el a növényeket.

Építhetek-e patakot és vízesést a fürdőtóba?

Miért ne. Ha szeretné ezekhez a látványos elemekhez építse, vagy építtesse meg. A gyorsan áramló patakvíz, vagy a vízesés oxigénben dúsítani fogja a fürdőtavat. Vízesés galéria megtekintése

Mivel dekorálhatom még a fürdőtavamat?

Választhatunk stílus szerint különböző szökőkutakat, vízköpőket, dekoratív kerámia és műanyag figurákat. Különleges hangulatokat varázsolhatunk a víz alatti világítás eszközeivel. Szökőkút galéria megtekintése

Hogyan akadályozzam meg hogy a varangyok belemásszanak és petét rakjanak benne?

Erre a kérdésre későbbi időpontban kívánok választ adni, ugyanis kutatásaimat még nem fejeztem be varangy ügyben.(a békaelkergetés klasszikus eszközeit pl. szívlapát nem javaslom)

Milyen eszközöket kell beszereznem a fürdőtó karbantartásához?

Tapasztalataim szerint tóporszívó, mini tólabor, merítőháló, tavi kesztyű, tavi csizma és tavi olló beszerzése javasolt. Elérhetőség

Hogyan lehet villámgyorsan kiszedni a fürdőtó aljáról az üledéket?

Ez a kérdés már a tó tervezésének idején eldőlt, a megépített fürdőtavak nagy részéből nem lehet kiszedni gyorsan az üledéket. Tóporszívó használata minden fürdőtóban, leegyszerűsíti az üledék eltávolítását a medence aljáról.