Fű-gyep

A kert élettér is egyben, melynek gyakran központja a mindenféle játékra, sportolásra, munkálkodásra alkalmas füves terület, ami tehát nem csak szép, hanem jól kihasználható.
 Az igazán szép egészséges pázsit a mi szélsőséges kárpát-medencei időjárásunk mellett csak szakszerű gondoskodással és sok munkával valósítható meg. Ezért is a leggyakoribb kertészeti alapmunka a jól elvégzett füvesítés. 

A szomszéd füve mindig zöldebb?

Nem feltétlenül, de valóban zöldebbnek tűnik számunkra. Amikor ez okból már tűrhetetlen a helyzet, nem halogathatjuk tovább a dolgot, valamilyen cselhez folyamodva / pl. a névnapján hideg sörökkel felfegyverkezve/, be kell hatolni a szomszédba. Bizony mondom, még az is megtörténhet, hogy onnan megvizitálva semmivel sem szebb az, mint a sajátunk, sőt! Onnan hazatekintve a sajátunkra (az aztán igazi gyönyörűség), szinte tökéletes a látvány.
Fura dolog ez, de az a valóság, hogy felülről nézve, a sajátunkban állva minden részlet, minden hiba nagyon jól látható. Ugyanonnan szomszéd füvét kis szögben oldalról látjuk, nem látszanak a hibák, csak hogy szép zöld. Oldalról nézve a függőleges fűszálak a legtöbb hibát eltakarják szemünk elől.

Miért nem sikerül ez nekem is?

A füvesítés összetett, fegyelmezetten egymás után következő részfeladatokra bontható folyamat. A munkafázisok bármelyikében vétett pontatlanság vagy hiányosság csak legvégén válik a laikus számára láthatóvá. Általában nem a szerencsén múlik a siker, ezért is ajánlom elolvasni a következő bekezdést. Amennyiben szükséges kérjen segítséget szakembereinktől! Elérhetőség

Melyek a leggyakoribb hibák magvetéskor?

 1. Nem megfelelő a talaj előkészítése füvesítés előtt. A tervezett tiszta füves területet a szennyező anyagoktól, és lehetőleg minden más, élő gyomnövény maradványtól mentesíteni kell./fák, sarjak, cserjék, évelő és egyszikű gyomok föld feletti részei, gyökerei, gyöktörzsei, és magvai/
 2. Amennyiben nincs elegendő termőföld réteg, az adottságokhoz maximálisan igazodva, kb. 10 - 15 cm vastag termőtalajt terítsünk füvesítés előtt.
 3. Igénytelenül elvégzett talajtalajfelszín kialakítás.
 4. Szakszerűtlen magágy készítés.
 5. Nem megfelelő minőségű és mennyiségű fűmag.
 6. Szakszerűtlen vetés.
 7. Helytelen időpontban végzett vetés.
 8. Nem megfelelő tápanyag biztosítása.
 9. Nem megfelelő öntözés.

Melyek a leggyakoribb hibák gyepszőnyeggel készített füvesítéskor?

 • Megegyeznek a fentebb sorolt hibákkal, kivétel ezek közül az 5. és 6. pont.
 • Szakszerűtlen szállítás, tárolás, gyepszőnyegterítés.

Hogyan készítsem elő a területet füvesítés előtt?

A magvetést, a hydrovetést és a gyepszőnyeget is csak gyommentes, tiszta, kellő vastagságú, szépen előkészített termőtalaj esetén alkalmazhatjuk sikerrel. Tehát feladatainkat meghatározza az, hogy milyen valós adottságai vannak területünknek, és milyenek az elvárásaink majdani füvesített terepünkkel szemben.
Általánosságban először a gyomirtás/ fák, cserjék, évelők, stb./, aztán szükség szerint takarítás, tereprendezés és egyéb munkák következnek. Majd ezek után a végleges talajfelületbe telepíthetjük az öntözőrendszert, és ha kell ismét érdemes a gyomokat kiirtani. Tehát akár a puszta földet is rendszeresen öntözzük, tudván azt, inkább füvesítés előtt keljenek ki a rejtőzködő magvak, mint utána. Amikor mindezeket türelmesen elvégeztük, csak ezután érdemes füvesíteni.

Mi az előnye a vetésnek?

Amennyiben nem vagyunk kertészek, nincs nagy gyakorlatunk, és kísérletezünk. Esetleg kevés a pénzünk, és saját kivitelezésben kívánjuk végezni a füvesítést, abban az esetben a jól csinált vetés az optimális választás. Minden fűfelület fegyelmezett, rendszeres gondozási munkálatokkal tartható fenn. Tehát amennyiben valamilyen okból nem tudjuk kellően ápolni a füvesített területet, ez esetben csak a fűmag ára és a ráfordított munka megy kárba. Elérhetőség

Mi az előnye a gyepszőnyegnek?

Kisebb kertekben amennyiben jól előkészített talaj áll rendelkezésre, vagy egyéb okból gyorsan kell, akár egy nap alatt kész a tökéletesen dús, szép zöld gyep látványa.
Ha nyáron szükséges a kivitelezés, vagy nagyobbak a felületek, feltétlenül javasolt öntözőrendszert telepíteni a gyepszőnyeg leterítése előtt.

A fűmag vetésétől a jól használható erős, szép sűrű, gyommentes zöld pázsit megszületéséig minimum 3-4 hónap telik el koncentrált, fegyelmezett és költséges munkálatokkal. Gyepszőnyeg alkalmazásával ez a minőség garantáltan 10 nap alatt rendelkezésére áll. Galéria megtekintése

Mi az a hydrovetés?

Egy hazánkban még új, speciális eljárás, mely többek között alkalmas füvesítésre is. Kiválóan alkalmazható olyan helyszíneken, ahol a hagyományos vetés eredményessége nem garantálható / pl. meredek útpadkák, rézsűk /. E technológia lényege, hogy egy habarcshoz hasonló, ragacsos masszát, mely tartalmazza a fűmagokat is, egy habarcsszóró gépekhez hasonlóan működő eszközzel juttatunk ki a felületre. A massza tartalmaz még a fűmagokon felül vizet, indító tápanyagokat, mulcs anyagot és ragasztót is. Száradás után nagyszerűen védi a területet a kiszáradástól és a nem kívánatos eróziótól is.

Mikor van a füvesítés optimális ideje?

Természetesen a tavaszi és a kora őszi időpontok a legelőnyösebbek. Tél után, amikor a leghamarabb művelhetővé válik a talaj, akkor érdemes elvetni a fűmagokat. Így korábban kel ki a vetés, így elég idő áll rendelkezésre, hogy az aszályokig megerősödjön a gyep. A kora ősz is ilyen időpont, csak ebben az esetben a téli fagyok miatt szükséges megerősödnie a gyepnek.
Napjainkban, az öntözőrendszerek korszakában egész nyáron is sikeresen füvesíthetünk.

Állandóan gyomosodik, miért?

Mert egészséges életfeltételek mellett kikelnek a magok. A gyomnövények magvai időről időre eljutnak a leggondosabban ápolt területekre is, ezen nem lehet változtatni. Elérhetőség

Hogyan irthatnám ki a tarackos agresszív növényt a fűből?

Nem egyszerű feladat. Ha kis területen van a kertben, kiáshatjuk a növényt, vagy fekete fóliával letakarhatjuk. Tarackféle növények által uralt területeket, csak vegyszeres gyomirtással tehetünk mentessé. Elérhetőség

A sövény mellet miért pusztul ki a füvem?

A sövény északi oldalán gyakran még abban az esetben is hitvánnyá válik a gyep, ha egyébként mindig nyirkos a talaj. Ez esetben valószínűleg nincs elegendő fénymennyiség. Általában a sövénynövények agresszíven elvonják a vizet és a tápanyagokat is a környező talajból, ezért már minimális vízhiány esetén is szomjazni kezd, majd ki is pusztulhat a gyepünk.

Hogyan öntözzem helyesen?

Általában öntözésre csak a száraz időszakokban van szüksége gyepünknek. Amennyiben megoldható, ritkábban, de nagy mennyiségű vízzel öntözzünk. Az átlagembert gyakran megtéveszti a szeme, hiszen a száraz talajfelület már a legkisebb mennyiségű víztől is besötétedik. Tehát ugyanolyan színű a talaj ott is, ahol csak fél centiméterre nedvesedett át, mint ahol elegendő mélységben, tíz tizenöt centiméterre átnedvesedett a föld. Öntözzünk lehetőleg este, vagy korán reggel. Öntözőrendszerek

Mitől barna foltos?

Manapság már a gyep is rendszeresen megbetegedhet különböző gombáktól, baktériumoktól. Az is megtörténhet, hogy valamelyik négylábú társunk, hívatlan vendégünk lepisilte, vagy figyelmetlenül valamilyen vegyi anyaggal leöntöttük. Elérhetőség

Mikor nyírjam le?

Az új vetést általában akkor nyírjuk először, amikor a fű kb. tíz centiméteresre megnőtt. Mivel ilyenkor az a cél, hogy az új gyep dús legyen, célszerű hetente két alkalommal levágni. Beállt kész gyepet általában elég hetente egy alkalommal vágni, de csapadékos időszakban akár heti kétszer szükséges levágni. Nagy aszályban inkább ne nyírjuk le a füvet, de ha mégis csinálni kell, állítsuk a fűnyírón úgy, hogy hosszabb fűszálak maradjanak.

Mit tegyek, hogy igazán szép zöld legyen?

Egészséges színe a gyepnek csak akkor lesz, ha elegendő vízzel és tápanyaggal látjuk el, továbbá rendszeresen nyírjuk. Az amerikai filmekben látott varázslatosan zöld pázsitok, az öntözőrendszerekhez épített automata tápanyag adagoló készülékek segítségével tényleg nagyon szépek. Ajánlott tél előtt magas kálium tartalmú műtrágyát kijuttatni, tenyészidőben elegendő 3-4 menetben magas nitrogén tartalmú műtrágyát használni. Galéria megtekintése

Miért kell szellőztetni a füvet?

Mert csak akkor maradhat egészséges a gyep, ha átjárja a friss levegő a talaj feletti részeit, és a gyökérzet is, így hozzájut a szükséges levegőmennyiségéhez. Levegőtlen körülmények között elszaporodnak a mohák és a betegségeket okozó gombák, baktériumok.