Szökőkút, fali szökőkút és egyéb vízképek

Az igényesen kialakított kertekben a kommersz kerti vízcsapok, fúrt kútfejek, szivattyúk látványa nem oda illő, ugyanakkor szinte minden kertben szükségesek. Ezért a szebb kertekben igényes, esztétikus alternatívákat keresnek mind a kerttulajdonosok, mind a kivitelezők.

Hová helyezzem el a kerti csapot a kertben?

A legkedvezőbb helyen akkor van a kerti csap, ha „kézre esik”és használata praktikus. Tehát egyszerűen hozzáférhetünk és szükség szerint kényelmesen, kulturáltan használhatjuk.

Kerti csapot vagy fali kutat csináltassak?

A vízcsap a tulajdonos kívánsága szerint bárhová szerelvényezhető, de célszerű figyelembe vennünk a kert meglévő adottságait is. A kerti csap gyakran a vízóra aknából áll ki, vagy annak közelében van szerelvényezve. A falikutakat sokkal árnyaltabb megoldási alternatívákkal, stílusunknak megfelelően építtethetjük meg.

Nem szeretem látni a régi kerti csapot, hogyan rejthetem el?

Egy földből kiálló cső (kerti csap) mindig természetellenes látvány, ezért célszerű a kert stílusához jól illő látványelemmé formálni. A környezetétől függően kialakíthatjuk klasszikus fa, bambusz, kő, tégla vagy öntöttvas kúttá, de modern hangulatú megoldásokat is választhatunk.

Hogyan szereljem össze a sziklából kialakított fali csapot?

A nehéz szikla elemek falra építése kockázatos, életveszélyes lehet, ezért statikai szempontok szerint kellő alapozást készíttessünk a járófelületen és a tömegét erre terheljük rá.

Hogyan rejtsem el a házi vízellátó szivattyút?

Amennyiben nem csak a szivattyú látványa, hanem az üzemi hangja is zavaró készítsünk aknát és abba helyezzük el. Az aknának a szabadon folyó vizet el kell szivárogtatnia és gondoskodni kell róla, hogy a szellőzése jó legyen. Az aknában felgyülemlő víz és az állandó nyirkos, páradús levegő a műszaki berendezéseket tönkreteszi, ezért szerencsésebb, ha a szabadlevegőn marad és ötletesen eltakarjuk (áll kerekes kút, vagy természetes anyagokból különböző ötletes építmények).

Szükséges e minden esetben csatornáznom a kerti csap alá?

A nagyon ritkán és mérsékelten használt kerti csapok vize elszivárog a talajban esetleg egy szikkasztó akna is elégséges megoldás. A gyakran használt kerti csapok alá viszont mindig alakítsuk ki a vízelvezető aknát és csatornát.

Üzembe tudom e helyezni saját kezűleg a házi vízellátó rendszert?

Műszaki és gyakorlati tapasztalatok nélkül senkinek nem javasoljuk a saját kezűleg végzett szerelvényezést. Kérje szakembereink segítségét. Elérhetőség

Szükséges minden tél előtt leszerelni a szivattyút a kerti kútról?

Mind az aknába szerelvényezett, és mind a felszínen üzembe helyezett szivattyúkat célszerű leszerelni, vízteleníteni és száraz helyen tárolni Elérhetőség