Évelő dísznövények

Azokat a lágyszárú dísznövényeket sorolhatjuk ebbe a csoportba, melyek éghajlatunkon tovább élnek, mint 2 év. Az évelő növények tavasszal a fagyok után az áttelelő részeikből (hagyma, gumó, gyöktörzs, rizóma, stb.) kihajtanak. A fás szárú dísznövények is bizonyos értelemben mind évelők, de a kertészeti gyakorlatban ezeket külön csoportokba (díszcserje, díszfa) sorolják.

Milyen növények tartoznak ebbe a csoportba?

A kertészeti gyakorlatban azok az évelő növények váltak népszerűvé, amelyek könnyen szaporíthatóak, átlagos körülmények között egyszerűen nevelhetőek, virágaik, és leveleik mutatósak.

A dísz és pihenőkertekbe tervezett növénycsoportok között milyen szereposztás jut az évelőknek?

A megrendelőink kényelmesebb része kifejezetten olyan dekoratív növényeket óhajt a kertjébe ültetni, amelyekkel a lehető legkevesebb gond van. Ezeket nem kell minden tavasszal újra megvásárolni, szállítani, kiültetni, aztán tél előtt eltakarítani az egészet a kertből. Tehát a kényelmesebb, vagy a nagyon elfoglalt ügyfelek számára ideális választás évelő növények telepítése. Általában csoportosan telepítve, szabadon komponált kisebb-nagyobb kertrészletek beültetésére használom az évelő növényeket.

Milyen évelő növényeket válasszunk?

A kertünk adottságai szerint választhatunk napos helyre, vagy árnyékba való növényeket. A talaj adott kémhatásának függvényében válasszunk savas, semleges vagy lúgos kémhatást igénylő, vagy tűrő évelő növényeket az ültetéshez. A túl nedves helyekre vízigényes növényeket, a száraz helyekre pedig a sziklakerti növények válasszunk. Galéria megtekintése

Ültethetjük-e kaspóba ezeket a növényeket, vagy csak szabadföldbe valók?

Sok évelő növény alkalmas az edényes tartásra még a legmostohább körülmények között is, mint pl. a szilakerti növények nagy része.

Milyen stílusban társíthatjuk ezeket a növényeket?

Általában szabadon, a saját elképzeléseink szerint készíthetünk növény összeültetéseket, kompozíciókat. Természetesen az e területen jártas kertépítő a tapasztalatai segítségével, nagyobb biztonsággal tudja elkészíteni ezeket.  Elérhetőség

Mi az a szegély ágy?

Az utak, járdák, és nagyobb területeket szegélyét övező növényágyásokat nevezzük szegély ágynak.

Árnyékba milyen növényt válasszunk?

Sok évelő növény érzi magát kifejezetten jól mérsékelten árnyékos területen (pl. árnyékliliom, hunyor félék, astilbe, gólyaorrfélék, tűzeső, kaméleonvirág, kövérke, lizinka). Galéria megtekintése

Napos helyre melyik évelő növényt ültessük?

Az összes sziklakerti növényt, továbbá pl. a kokárdavirág, a geum, a tisztesfű, a fátyolvirág, a napvirág és a különböző fészkes virágzatú évelő növények a napos helyeket igénylik. Galéria megtekintése

Tudom-e társítani a levelével díszítő növényeket a virágzókkal?

Igen, szabadon megválasztva, tetszés szerint társíthatjuk a növényeket. Biztosítanunk kell számukra szükséges teret, fényt, és a többi életfeltételt. Tudatosan komponáljunk az adottságinkhoz igazodva. Amennyiben szükséges kérje szakembereink segítségét. Elérhetőség

Hogyan készítsük elő a talajt az évelőágyás beültetése előtt?

Kisméretű sziklakerti növények ültetése előtt gyakorlatilag csak a gyommentesítést célszerű elvégezni. Nagyobb méretű, igényesebb növények  ültetés előtt alapos talaj előkészítést igényelnek (talajforgatás, lazítás, tápanyag utánpótlás).

Hogyan szaporíthatom az őszi rózsát?

Az őszirózsa (Aster fajok) legegyszerűbb szaporítási módja a tőosztás, de magvetéssel is szaporíthatjuk

Milyen rendszeres gondozást igényelnek az évelő növények?

Az évelők általában átlagos igényű növények, szükség szerint gyomláljuk, öntözzük és trágyázzuk őket. A fagyra érzékenyebbeket télen bent tarjuk.

Tehetek-e azért, hogy dúsabban virágozzanak?

Szakszerű tápanyag utánpótlással és öntözéssel a jól eltelepített növények mindig szépen díszlenek.

Hogyan szaporíthatom a krizantémot?

Hagyományos szaporítási mód a tőosztás. A fajták különböző módon tűrik az erős fagyot, ezért a frissen szétosztott töveket mindig takarjuk a téli hideg elől. Kertészetekben laboratóriumi körülmények között különféle vegetatív és mikro szaporítási eljárásokat alkalmaznak.

Mire figyeljek oda a cserepes krizantém vásárláskor?

Ha azt szeretnénk, hogy növényünk sokáig díszítsen a virágaival, akkor az alig virágozni kezdő példányokból válasszunk. A szállítás és értékesítés során a különféle csomagolóanyagokban penészgombák és baktériumok szaporodhatnak el a növényeken, ezért mindig alaposan vizitáljuk meg azokat vásárlás előtt.