Előzetes munkálatok

Talán a legizgalmasabb és legfontosabb élmény kertépítés előtt a döntések és választások időszaka. Kérdések felvetésével kezdődhet el a munka. Mit is szeretnék?  Másokért? Önmagam számára készül? Milyen módon tehetném boldogabbá szeretteim életét a kertben? Mit nem?  Mikor és kitől kell kérdeznem? Amikor tisztul a kép, meg kell találni az optimális tervezőt, kivitelezőt. Előkészületek, a tervezés, szervezés, a terület előkészítés, a beszerzések, a megrendelések időszaka, mielőtt elkezdődik a kertépítés folyamata.

Mire kell gondolnom, mielőtt hozzákezdenék a feladathoz?

Amikor a nagy gondolkodás, a lelkes ábrándozás után ráéreztünk arra, amit nagyon szeretnénk a kertben, következetesen kezdjünk el egyeztetni a megvalósítás érdekében. Mindenféle irányból keressünk megoldási variációkat a neten, a médiában, szakirodalomban, egyéb kiadványokban, kérjük ismerős szakemberek segítségét. Elérhetőség

Milyen „emberekkel” kell egyeztetnem, hogy helyes döntést hozzak?

Egyeztessünk szükség szerint az a régi tulajdonossal, hivatalokkal, szakhatóságokkal, szomszédokkal, tervezőkkel, kivitelezőkkel is, ám a saját adottságainkról (pénzügyi háttér, területünk adott talajminősége, kémhatása, szennyezettsége vagy tisztasága, vízjárása, vízelvezetőség) sem szabad elfeledkezni, ezeket fel kell tárni.

Vannak-e költségei az előzetes feladatoknak?

Ezek az előkészítő faladatok elsősorban időigényesek és viszonylagosak. Általában nem ledelegálható, nem elsősorban pénzen megvásárolható dolgokról van szó, mert az ilyenektől fontosabb ez az egész. Elsősorban saját figyelmünket és időnket kell a kertünkre jövőjére fordítani. Szükség estén az esetleges talajmintavétel, és laboratóriumi vizsgálat költségét viszont nem érdemes megspórolni.

Melyek az első konkrét tennivalók?

Ha saját kivitelezésben készíti el a kertjét, a legelső feladat a meglévő adottságok, állapotok értelmezése. Az állapotfelmérés után a kirajzolódó tények összességét össze kell vetni az elképzelésekkel, és ez egyedi helyzetnek megfelelően kezdjünk a munkához. Ha bizonytalan ebben a helyzetben, mielőtt bármit is tenne, feltétlenül keressen szakembert, és kérjen útmutatást. Elérhetőség
Amennyiben tervező és kertépítő vállalkozóval kívánja elkészíttetni kertjét, jó  ha a fennálló állapotot korrekten bemutatja a vállalkozónak. Megegyezés szerint, készítse elő a területet, a kertépítő által meghatározott sorrendben.   

Mire ügyeljünk a bontási munkálatokban?

Gyakori dolog, hogy a régies életvitel építményeinek nagy része (pl. kerítés, aknák, lépcsők, ólak, vasból készített fél-ereszek, lugasok oszlopok és egyéb kerti tárgyak, betonfelületek és más ócska építmények) a mai elvárásoknak már sem funkcionális, sem minőségi, sem esztétikai szempontok szerint mérlegelve nem felelnek meg a mai igényeknek. Az érvényben lévő építésügyi, és egyéb hatósági előírások betartása mellett, szerencsés a közvetlen szomszédokkal is egyeztetünk ezekről a kérdésekről.

Mire figyeljünk a talajt érintően?

Mivel az adott terület talajállapotától és minőségétől alapvetően függ minden további kertészkedéssel kapcsolatos lépés, ezért azt meg kell ismerni. A kutató gödrök ásása közben láthatóvá válnak az esetleges szennyeződések, a talaj természetes rétegei, a talaj fizikai jellemzői. Gyakorlatban szükséges lehet talajmintavétel, és laboratóriumi talajvizsgálat is. Elérhetőség