Edényes (konténeres) növények

Valójában az összes szobanövény edényes növény. Szabadban nevelt, és szabadban tartható edényes növényekkel találkozhatunk újabban a legtöbb kertészetben, kertészeti áruházban.
A konténerben nevelt különböző kerti növények egész évben szállíthatók, megvásárolhatók és ültethetők. A mediterrán és hidegházi növényeket hazánkban a rendszeres mozgatás miatt általában egész évben különböző edényekben tartjuk.

Mik azok az edényes növények?

A filogenetikus növényrendszerezés szerint a növények országának hetedik törzsébe tartozó valódi szövetes (edényes) növényeket jelöli ez a név.
A faiskolai szakzsargon szerint minden olyan növényt edényes vagy konténeres szaporító anyagnak nevezünk, amelyek nem a szabad földben, vagy közös növényágyásba ültetve nevelnek és hoznak forgalomba, hanem különböző, általában műanyag termesztő edényben (szaporító tálca, virágcserép, fóliakonténer, balkonláda) termesztenek.

Mi okból nevelünk edényes növényeket?

A faiskolákban és kertészetekben azért terjedt el az edényes növénytermesztés, mert az így nevelt növény időben kötetlenül mozgatható, értékesíthető annak sérülése nélkül. A szabadföldben nevelt növények (pl. szabadgyökerű faiskolai oltványok, díszfaiskolai áruk) csak szeptember, októbertől, amikor a növények nyugalmi állapotba kerültek, termelhetők ki és hozhatók forgalomba. Elérhetőség

Kerttulajdonosként mire használhatom az edényes növényeket?

Akár az összes cserepes szobanövényt nevezhetnénk így, tehát minden lakásba ott vannak. Az év bármely időszakában szükség szerint beszerezhetők a különféle örökzöld és lombhullató fák, cserjék, és minden fajta egyéb lágyszárú növény, amiket edényekben neveltek. Tehát folyamatosan hozzáférhetőek számunkra. Galéria megtekintése

Milyen „edényeket” használhatunk fel növénynevelésre?

  • Lágyfalú polietilén konténer
  • Keményfalú konténer
  • Vödör
  • Virágcserép
  • Szaporító láda
  • Fóliatömlő
  • Balkonláda
  • Hungarocell edények

Melyek a legolcsóbb megoldások?

A növénynevelés céljára legolcsóbb a lágyfalú polietilén konténer.

Készíthetek-e vegyes növénybeültetést?

Igen, néhány szakmai szempont figyelembe vételével szabadon, saját fantáziánkra bízva ültethetünk össze különböző növényfajtákat kisebb-nagyobb edényekbe. Galéria megtekintése

Mekkora edényeket célszerű felhasználnom?

Palánták nevelésére érdemes szaporító ládát használni. Minden növényfajta  természete szerint változó méretű termesztő edényt igényel, meglévő adottságainkat is figyelembe véve válaszunk edényt.

Kiszáradt-e vagy kirohadt-e?

Érdekes, hogy mindkét esetben azt látjuk, elhervad a növény. Tehát e kérdésre csak alaposabb vizsgálat után válaszolhatunk. Nomád módszer, de célszerű megemelni a fonnyadó növényt, ha nehéz és csurog, akkor kirohadt, ha viszont gyanúsan könnyű a méretéhez képest, akkor valószínűleg kiszáradt. Elérhetőség

Miért nem virágzik olyan gazdagon a leanderem, mint a szomszédé?

A dús virágzás feltétele hogy meleg, napos helyre tegyük a leandert, és gondosan ápoljuk egész évben. Már a nagymamáink is tudták, amikor a leander virága megázik, a virágok lerohadnak, a bimbók pedig csak hosszú idő múlva nyílnak ki újra. A gazdag virágzás feltétele továbbá, hogy a növényeket 10 Celsius fok alatti helyiségekben kell teleltetni. Galéria megtekintése

Hogyan öntözzem helyesen?

A faiskolákban és kertészetekben az edényes növényeket automata öntözőrendszerrel rendszeresen locsolják, az edényeket úgy helyezik el, hogy a felesleges víz szabadon és gyorsan elfolyhasson. A lakásunkban lévő cserepes növényeket, vagy a kinti balkonládákat, edénybe tartott növényeket mindig a körülményekhez igazodva öntözzük. Ha az eső nem éri el az ablakban lévő balkonládát, bizony még esős időben is naponta öntözni kell. A szabad ég alá kihelyezett edényes növényeket esős időben nem kell öntözni, sőt, ha szükséges ki kell öntenünk a kaspóban, vagy a tálcában felgyülemlett vizet. Nagyon csapadékos időjárás esetén célszerű a növényeket kivenni a kaspókból, vagy a tálcákból, mert nincs értelme akár hetekig, naponta többször is kiborogatni a felgyülemlett vizet. Száraz, napos időszakokban megtörténhet, hogy naponta többször is öntözni kell, általában reggel és este is.

Érdemes-e átteleltetni a muskátlit?

A hagyományos (paraszt muskátli) fajtákat nagyon egyszerűen átteleltethetjük. Lépcsőházakban, ablakokban, világos pincékben, fagymentes helyeken kis locsolással áttelelnek gond nélkül. A modern, új fajtákkal gond van, nincs értelme kísérletezni.

Már a harmadik tujám pusztult el a teraszon mit csináltam rosszul?

Megtörténhet, hogy semmi hibát nem követett el a növénygondozásban. A kisebb edényben tartott örökzöldek legnagyobb része hosszabb rövidebb idő után elpusztul.

Kiválthatnak-e allergiás reakciót ezek a növények?

Igen, a cserepes, és más edényes növények egy része mérgező vagy allergénhatású. Ezekről szakemberektől, különböző kiadványokban, vagy az interneten is szerezhetünk információkat.

Szeretném, ha késő őszig virágoznának a petuniáim, hogy csináljam?

Folyamatos helyes gondozás mellett, megfelelő tenyészhelyen ez általában sikerül. A leggyakrabban előforduló hibák a túlöntözés, a kiszáradás, az árnyékos hely, a különböző levélatkák elszaporodása és a tápanyag bősége vagy hiánya.

Milyen edényes növényeket hagyhatok télen kint?

A mi éghajlatunkon honos növények mindegyike gond nélkül átteleltethető a szabadban, ám a gyökérzetüket a fagykárok ellen takarással védeni kell pl. szalma, fűrészpor, lomb, kartonpapír felhasználásával.