Aromakert

Az aromakert egy kicsi kert, vagy kicsi kert részlet. A kertnek egy hangsúlyos területe, ahol különlegesek a színek, a hangulatok, a látvány és az illatok.
Ezen a helyen érdemes elhelyezni egy kerti padot, nyugágyat, vagy filagóriát. E köré gyűjthetjük, és ültethetjük össze legkedvesebb növényeinket, amelyek a számunkra legkellemesebben illatoznak.

 

Ezt nem értem, segítség magyarázza el valaki!

Az aromakert olyan kert, amiben az elültetett növényeket főleg az illat anyagaik (aromájuk) miatt válogatjuk, és ültetjük össze. Tehát a különböző illatok tudatos komponálása történik meg a tervező által. Mellesleg ez nem egy újdonság, már nagyszüleink is jó érzékkel válogattak a számukra kedves, illatozó növények közül és mérnöki diploma nélkül is csodálatos aromakerteket, kertrészleteket alkottak. Napjainkban, hazánkban ez valami újdonság féle, pedig ez is csak a méltatlanul elfelejtett régi kertkultúránk részlete. Remélem, az aromakertek újra elterjednek, mindannyiunk örömére!

Kinek ajánljuk?

Olyan kerttulajdonosoknak ajánljuk figyelmébe, akik a vizuális élmény mellett teljesebb, tartalmasabb, gazdagabb szépség élményt is igényelnek. Esetleg azok számára is különleges örömöt adhat egy ilyen kertrészlet, akik nosztalgiával gondolnak pl. a nagyszüleik természetes világára, egy tökéletes nyárra, utazásra stb. Elérhetőség

Hogyan készítsünk aromakertet?

Ha saját kivitelezésben szeretnénk aromakertet készíteni az általunk leginkább kedvelt illatú növények (fűszernövények is) közül válogassunk. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, látogassunk meg virágzó növényeket kínáló kertészeteket, kertészeti árudákat. Járjunk figyelmesen a botanikus kertekben, parkokban, barátaink kertjében és a természetben, hogy megtaláljuk a számunkra legkedvesebb illatokat. Leggyakrabban a növények virágai illatoznak, ezért szükség szerint napos helyet kell kijelölnünk az aromakert számára. Amennyiben van kellő türelmünk az illatozó növények igényeinek megismeréséhez különféle szakirodalmakból, önállóan is elkészíthetjük, folyamatosan fejleszthetjük, változtathatjuk növénykompozícióinkat. Galéria megtekintése

Félek a bogaraktól, rovaroktól!

Jogosan, mert a gazdagon virágzó növényeket lelkesen látogatják a különféle rovarok. Gyakori vendégek lesznek a kertünkben a háziméhek, a vidám színeikkel pompázó pillangók és a kisebb nagyobb, rovarfélék, bogarak. Alkonyattól pedig további titokzatos látogatók (szenderek, éjszakai lepkék) bukkanhatnak fel a kertünkben. Félelem helyett fogadjuk el ezeket az állatokat, tanuljunk meg örülni a velük való találkozás élményének. A legtöbb kifejlett rovar már nem tesz kárt a növényekben, a virágok nektárját szívogatják, vagy a virágport gyűjtik olyan felfokozott odaadással, hogy eszükbe se jut az emberrel foglalkozni. Szinte lerészegednek a munka mámorában, és ha mi nem zavarjuk őket a szorgoskodásban, akkor semmilyen veszélyt nem jelentenek az emberre.

Milyen növényeket választhatok?

Csak is olyan növényeket válasszunk, amelyeknek az illatáért, látványáért odavagyunk, amelyeket szeretünk, és örömmel gondozunk.

Hogyan segítsek a kertépítőnek az aromakert elkészítésében?

A legnagyobb segítség az, ha el tudjuk mondani a kertésznek, hogy melyik virágot szeretjük, és melyiket nem. Együtt kell tervezni, gondolkodni és együtt válasszuk ki a növényeket is. Elérhetőség

Hol van a helye a kertben az aromakertnek?

Amennyiben teljesen új kertet készítünk, szabadon választhatjuk meg az aromakert helyét, és szabadon komponálhatjuk a különféle kerti építményekkel együtt. Már meglévő kertünkben alkalmazkodni kell az adottságokhoz.

Megtehetik-e az allergiások, hogy aromakertet készítsenek?

Igen, de az allergiásoknak nagy figyelemmel kell a növényeket kiválasztani, aszerint, hogy a számukra kellemetlen, vagy veszélyes fajokat mellőzzék. Az illat és pollen túlérzékeny betegeknek, vagy például a pollen-gyümölcs-zöldség szindrómában szenvedőknek nem ajánljuk az aromakert készítését.

Melyek a legdivatosabb növények?

Minden ember más és más illatot kedvel, e szerint nincs trendi vagy divatjamúlt illatú növény. Napjainkban reneszánszát élik a múltszázad eleji klasszikus növényfélék, mint például a levendula, kakukkfű, zsálya, angyaltrombita, gyöngyvirág, rózsa, lilaakác, illatos lonc, rozmaring, orgona, jezsámen, vagy különböző csalán és szegfűfélék. Újabban különböző citrusfélék is hódítanak.

Fűszernövényeket is ültethetünk aromakertünkbe?

Igen, bátran kombinálhatjuk az illatos kerti növényeket a fűszernövényekkel, adottságainknak és kedvünknek megfelelően. Galéria megtekintése