Állatkerti kifutó

Különleges és izgalmas kaland a kertépítő számára, amikor ilyen speciális feladatot vállal, mint az állatkerti kifutók tervezése és megépítése.
Az állatok számára az élettereket a legnagyobb gondossággal készítjük el. Meg kell felelni a számtalan vonatkozó rendelet mindegyikének, a kialakított élettér jó és biztonságos otthonául szolgáljon az állatoknak, ugyanakkor szép, érdekes látnivaló is legyen a látogató számára. Tehát összetett feladat (gyakran tó, patak, medence, sziklakert, automataöntözés, változatos építési anyagok, gyakran speciális világítás, fűtés stb.), ami különböző szakmunkák összehangolt egységéből születik meg. Az alkalmazott anyagoknak és technikáknak bírnia kell az állatok különféle ténykedéseit. Másfelől takarítható és fenntartható kell hogy legyen minden állatkifutó, ugyanakkor a látogatók számára is jól megfigyelhetők legyenek a benne természetesen viselkedő állatok.

Mit csinál az állatkertben a kertépítő?

Igen, az állatkertekben is szükség van kertépítőre, főleg amikor képzett biológusként együtt dolgozik a helyi szakemberekkel. Az állatok természetes környezetben élnek élőhelyeiken, ennek megfelelően szükséges kialakítani az állatkerti élettereket, a kifutókat. Természetesen ezt a feladatot széles körű botanikai (növényföldrajz, növénytársulástan, növényrendszertan, növénykórtan, ökológia), és zoológiai ismeretekre támaszkodva végezzük el. Galéria megtekintése

Hogyan segítheti a kertész, a kerttervező az állatkerti kifutók építésének munkálatait?

Az állatkertekben látható számtalan állatkifutó mindegyike „mint élő díszlet” komplex látvány. A részletek összerendezése, melyekből kialakul az élettér, széles rálátással számtalan szempont (állatok és növények igényei, tulajdonosi érdek, költségek, állatgondozói feladatok, esztétikai színvonal, időjárási tényezők, üzemeltetői érdekek, látogatók elvárása, stb.) figyelembevételével valósítható meg. A kifutók életszerűségét, természetes látványát, szépen fejlődő, egészséges növényekkel, természetes anyagokkal, modern technológiai megoldások alkalmazásával nagyban elősegíthetjük. Elérhetőség

Hogyan lehet az esztétikai és zoológiai és üzleti szempontokat összeegyeztetni?

Sok év gyakorlati és elméleti felkészülés után van arra esély, hogy az elkészült kifutó a gyakorlatban is jól funkcionáljon. Minden esetben meglévő adottságok között dolgozunk (terület helye, fekvése, mérete, környezete, állatfajok). A meglévő terület adottságai, a tervezett állatfajok, illetve a megrendelő igényei és a különböző építőanyagok, természetük szerint kínálják a harmonikus megoldás alternatíváit, amelyek szakmai sikerek mellett a látogatottság növekedésének is feltételei. Elérhetőség

Miért szükséges az alapos és széleskörű biológiai ismeret?

Ismerni kell a kifutóban elhelyezett állat igényeit, viselkedését, táplálkozási szokásait, valamint életmódját is ahhoz, hogy a kifutó növényesítését a céloknak megfelelően megoldhassuk.
(pl. az óriáskígyók a beltéri kifutóban mindenféle szobanövényt leamortizálnak, ezt gyakorlatban is tapasztalhattuk)

Miért jó az állatoknak a sok növény?

Nem minden állat igényel növényekkel gazdagon dekorált élőhelyet (pingvin, jegesmedve, patások, kenguru, stb.), ám azok az állatok, amelyek természetes élőhelyükön összetett növénytársulásokban élnek igénylik a növények közelségét. Gazdagabb környezetben az állatok aktívabbak, viselkedésük életszerűbb, nem unatkoznak a bezártságban sem.

Hogyan tarthatjuk tisztán a kifutókban látható tavak és patakok vizét?

Minden esetben célszerű mechanikai és biológiai szűrőrendszer beépítése a kifutóba, amennyiben a látvány megkívánja az állandóan tiszta vizet. Még jól működő szűrőrendszer mellett is bárhol felszaporodhatnak a vízben a fonalas algák (ezek a típusok helyhez kötötten fejlődnek, ezért nem áramlanak át a szűrőn), melyek ellen speciális algairtó szerekkel tudunk védekezni. Szűrőrendszer hiányában nyáron hetente ki kell cserélni a kifutók vizét. A legtöbb állat tápláléka és ürüléke és egyéb szennyek is gyakran a vízbe kerülnek, ily módon a kifutók vize nagy melegben néhány nap alatt bezöldül, büdösödik, szűrőrendszer hiányában. A tavak, patakok és medencék alját úgy célszerű kialakítani, hogy szükség esetén az elhasznált víz, és takarítás közben a mosóvíz is egyszerűen, gyorsan, gravitációs úton távozhasson a medencéből. A medence takarításához, és újratöltéshez célszerű kiépíteni közeli vízcsapot. Tudjon meg többet a kerti tavakról itt!

Milyen speciális tótechnikai eszközöket szükséges beépítenünk egy vizes kifutóba?

Amennyiben halak és egyéb állatok is élnek a vízben, továbbá kristálytiszta látványos vízképet óhajt a megrendelő, a jól méretezett teljes szűrőrendszer mellé, igény szerint tó levegőztetőt, esetleg csobogót, patakot, vízesést vagy szökőkutat is érdemes beépíteni. Tudjon meg többet a kerti tavakról itt!

Hogyan tud a kertépítő a legjobban gondoskodni az állatokról?

A legjobb gondoskodás az, ha nagyon szép kifutót csinál, amelyet szeretnek az állatok, a gondozók, a fenntartók és a látogatók is.
Amennyiben az állatokat látványos, üde élettérben igényesen mutatjuk be, nagyobb eséllyel szolgáljuk ki a látogatók elvárásait, esztétikai igényeit. A szép élménye, az elégedett látogatók által továbbadott jó hír nagyobb látogatottságot, bevétel növekedést indukál az állatkertekben.  Természetesen az ebből fakadó nagyobb bevétel az egyik garanciája annak, hogy hosszabb távon, jó minőségű gondozást kapjanak az állatok.

Milyen anyagokat használunk az állatkerti kifutók építésére?

Az állatok különbözőségének megfelelően a számukra épített bemutatóterek (kifutók) is ezerfélék lehetnek, biztonságtechnikai, élettér típus, látvány élmény, növényesítés stb. szempontjából. Minden változat esetén lehetőség szerint természetes anyagok felhasználását részesítjük előnyben. A fókák, a halak, a pingvinek, a hüllők egy része, stb. medencét kíván, tehát igazi vizes kifutó építendő számukra nagy üvegfelületekkel, és komoly szűrőberendezésekkel. A madarak nagy része repül, ezért igény szerint kültéri és beltéri madárházak építendők számukra, ahová gyakran a látogatók is beléphetnek (kivétel a ragadozó, vagy kicsi méretű madarak). A medvék, a farkasok, a majmok, vagy pl. a nagymacskák az emberre bármikor veszélyt jelentenek, ezért a nekik épített kifutók különösen biztonságosak. A vaddisznók és a mocsári hiúzok pl. szeretik a dagonyás, mocsaras körülményeket. A növényevő emlősök (szarvasmarhafélék, lovak, egyéb kérődzők stb.) nagy részének elég pl. egy fa karám is, sőt egyes kisebb termetű állatokat ’ állat simogatóban’ tartanak, (kecske, birka, nyúl, tengerimalac) hozzájuk gyakran bejárhatnak a látogatók is. Némely állatfajt (békák, rovarok, csigák, hüllők, halak) terráriumokban, akváriumokban mutatnak be az állatkertek. Gyakori automata öntözőrendszerek telepítése a kifutókba, ám ezek minden esetben a lakók természete szerint vannak szerelvényezve. A trópusi és meleg igényes állatfajok számára fűtött kifutókat kell biztosítani

Milyen növényeket ültethetünk a kifutókba?

Ez minden esetben a lakóktól függ. Teljesen más növényzetet feltételez egy afrikai szavannát imitáló élettér, mint pl. a mocsári hiúz természetes élőhelyét célzó kompozíció. Szerencsétlen esetben a beültetett növények rövid időn belül táplálékként végezhetik, összetörhetnek, kitaposódhatnak, esetleg vizelettől pusztulhatnak el. Egyes növények mérgezést okozhatnak. Lényeges, hogy kellően ellenálló növényfajokat válasszunk, hiszen pl. egy későbbi pl. rovar invázió, vagy fertőzés esetén a vegyszeres védekezés egyáltalán nem lesz egyszerű.  Elérhetőség